75 jaar vrijheid: herdenken en vieren

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van een oorlog die ook onze gemeente heeft getekend. We kunnen de vrijheid vieren doordat we ons ook herinneren hoe het was om deze vrijheid niet meer te hebben. Herdenken en vieren gaan daarom hand in hand. Op weg naar de feestelijkheden van 5 mei, waarop we het 75 jarig jubileum van de vrijheid vieren, herdenken we op verschillende momenten en plaatsen onze oorlogsgeschiedenis. De maatregelen die zijn aangekondigd om het coronavirus in te dammen hebben hun effect op evenementen, ook op de activiteiten die georganiseerd zijn in dit herdenkingsjaar.

 

Vrijheid is bijzonder en niet vanzelfsprekend. Ook al lijkt dat misschien na 75 jaar vrede anders: vrijheid is kwetsbaar. Daarom moeten we blijven stilstaan bij de verhalen van de oorlog en die verhalen ook delen met anderen. Het vraagt inzet van iedereen om vrijheid te behouden. In Leusden staan we op verschillende manieren en momenten stil bij 75 jaar vrijheid.
Bedrijven, verenigingen en inwoners hebben met elkaar een programma samengesteld waarop we trots mogen zijn. Vrijheid leeft in Leusden!

De maatregelen die zijn aangekondigd om het coronavirus in te dammen hebben hun effect op evenementen die worden georganiseerd voor de viering van 75 jaar vrijheid. Waar mogelijk wordt hiervoor door de organisatie een alternatief geboden. Bijvoorbeeld het online kunnen bijwonen van herdenkingen. Houd voor wijzigingen in het programma onze website in de gaten.

StartdatumTijdstipActiviteitLocatieOrganisatie
27-06-2020 Veteranendag Videoboodschap van burgemeesters Gerolf Bouwmeester en Lucas Bolsius.Verplaatst naar 2021 
1-3 t/m 1-10-2020 Expositie over de bevrijdingBibliotheek, Hamersveldseweg 77,3833 GL LeusdenHKL
19 t/m 27- 09-2020 Vredesweek HKL
01-10-2020 Opening nieuw herinneringscentrum Kamp Amersfoort. Datum opening nog niet bekendLoes van Overeemlaan 19Leusden
11-10-202017.45 uurTocht van Vrees en Hoop ('t kamp herbeleeft grootste transport, stille tocht herdenkt afgevoerde gevangenen)Loes van Overeemlaan naar station AmersfoortKamp Amersfoort

 

Contact met de gemeente


Door de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus zijn de openingstijden aangepast. Burgerzaken werkt alleen op afspraak op werkdagen tussen 9.00-16.30 uur. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033. In deze coronaperiode kunt u gewoon een afspraak maken.
Wel vragen wij u om bij uw bezoek aan het Huis van Leusden rekening te houden met de volgende maatregelen. Zo kunnen we verspreiding van het coronavirus voorkomen.

  • Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts? Blijf dan thuis. Wij maken graag een nieuwe afspraak met u.
  • Kom alleen, of met maximaal 1 begeleider, naar uw afspraak.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
  • Houd 1,5 meter afstand van andere personen.
  • Betaal zoveel mogelijk contactloos.
  • Kom niet te vroeg naar uw afspraak. 
  • Bent u klaar? Verlaat dan het Huis van Leusden om ruimte te maken voor andere bezoekers.
Afspraak maken
14 033
vanuit het buitenland (+31) (0)33 496 16 11
't Erf 1, 3831 NA Leusden
Vandaag: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Morgen: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Logo certificaat toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Leusden