Proef met recycling van opblaasbare producten

Het is zomer! Dat betekent dat de opblaasbare zwembaden en bijbehorende luchtbedden, strandballen en vrolijke opblaasfiguren weer van zolder worden gehaald. Maar wat als ze lek zijn en je er vanaf wilt? Als onderdeel van een proef kunnen ze gratis apart worden ingeleverd bij de milieustraat.

Opblaasbare producten apart inzamelen

Kapotte opblaasbare producten belanden normaal gesproken bij het grofvuil of restafval en worden vervolgens in een verbrandingsinstallatie verbrand. Zonde, want het PVC kan ook worden gerecycled. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het levert ook grondstoffen op voor nieuwe producten. Daarom doet de gemeente Leusden mee aan een proef waarbij deze artikelen apart worden ingezameld en verwerkt. 

Speciale bak op de milieustraat

Op de milieustraat staat een aparte bak waar opblaasbare producten gratis ingeleverd kunnen worden.

Welke opblaasbare producten kunnen ingeleverd worden?

In principe kunnen alle plastic opblaasartikelen worden ingeleverd, behalve ballonnen. Denk bijvoorbeeld aan opblaasbare zwembaden, luchtbedden, strandballen, zwembanden en –bandjes en opblaasfiguren.

Waarom niet bij het PMD?

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blikjes) en drankpakken. Dit gaat om verpakkingen als lege shampooflessen en plastic zakken van pasta, rijst, brood of koekjes. Opblaasartikelen zijn geen verpakkingen. De recyclinginstallatie waar PMD naartoe gaat, kan geen zwembadjes of luchtbedden verwerken. Het kan zelfs zorgen voor afkeur van PMD en storingen in de installatie. Doe opblaasartikelen daarom niet bij het PMD!

Wat gebeurt er met het verzamelde materiaal?

De verzamelde opblaasbare producten gaan naar Vinylrecycling, in Lelystad. Daar wordt het materiaal gecontroleerd en vervolgens verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Er worden bijvoorbeeld tuinslangen, schoenzolen en slippers van gemaakt. Ook wordt er dakbedekking van gemaakt.

Waarom deze proef?

De AVU (Afval Verwijdering Utrecht) zoekt steeds naar goede manieren om zoveel mogelijk her te gebruiken. Hergebruiken van spullen en materialen is beter voor het milieu en levert grondstoffen op voor nieuwe producten. We doen deze proef met gescheiden inzamelen en recyclen van opblaasartikelen samen met onze gemeenten en samenwerkingspartners Circulus en ROVA. Circulus, AVU en ROVA werken samen aan vernieuwende projecten in samenwerkingsverband CirkelWaarde. De proef duurt de hele zomer en wordt na afloop geëvalueerd.