Bewijs van in leven zijn

Vraagt uw pensioenfonds of een andere uitkerende instantie om een bewijs dat u in leven bent? Dan kunt u een Bewijs van in leven zijn aanvragen. Het Bewijs van in leven zijn is alleen voor het gebruik in Nederland.
Aanvragen

Nodig

  • Uw DigiD

DigiD staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan controleren. U kunt zelf uw DigiD aanvragen op www.digid.nl.

Kosten

Voor een bewijs van in leven betaalt u € 13,80

Ophalen in het gemeentehuis

Is online aanvragen voor u niet mogelijk, dan kunt u een Bewijs van in leven ook ophalen aan de balie burgerzaken. U kunt hiervoor een afspraak maken. Dit kan ook telefonisch via 14 033. Langskomen zonder afspraak is niet mogelijk. 

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
  • De brief van het pensioenfonds of andere uitkerende instantie.

Wanneer moet u betalen voor een Bewijs van in leven zijn

  • U moet voor het Bewijs van in leven zijn betalen als u een door uzelf afgesloten, niet-verplichte verzekering laat uitkeren. Bijvoorbeeld bij levensverzekeringen, lijfrente- en koopsompolissen. 
  • U hoeft niet te betalen als een (pensioen)fonds waarbij u wettelijk verplicht bent aangesloten een verklaring van in leven zijn van u wil hebben. U moet voor de gratis afgifte het schriftelijk verzoek meenemen van uw (pensioen)fonds.