Leusden aardgasvrij

Een gemiddeld gezin maakt ongeveer 1.300 m3 aardgas per jaar op: 80 procent voor de verwarming en 20 procent voor warm water. Een klein deel gebruiken we om mee te koken.

Aardgas is een fossiele brandstof. Het is miljoenen jaren geleden ontstaan uit resten van planten en dieren. Bij de verbranding ervan komt energie vrij. Die verbranding zorgt voor veel CO2-uitstoot (broeikasgas) en dus opwarming van de aarde. Deze opwarming zorgt voor veranderingen in het klimaat met enorme gevolgen. Daarmee stoppen zorgt dus voor flink minder C02-uitstoot. En hoe minder CO2 in de lucht, hoe beter dat is voor het klimaat.

De overheid heeft met gemeenten afgesproken dat we tot 2050 de tijd hebben. En die tijd nemen we in Leusden ook. Allereerst richt de gemeente zich op het besparen van aardgas. Dit zorgt voor een comfortabele woning en is een goede voorbereiding op een toekomst zonder aardgas. In de periode tot 2035 zijn we dus vooral bezig om te zorgen dat we minder aardgas gebruiken. In de jaren daarna kijken we hoe we op een verstandige manier helemaal van het aardgas af kunnen.

We blijven de ontwikkelingen naar nieuwe verwarmingstechnieken volgen. Maar op dit moment denken we dat we onze huizen en kantoren individueel gaan verwarmen met een elektrische warmtepomp. Dit noemen we ‘all electric’. De warmtepomp gebruikt de warmte uit de ondiepe bodem, de buitenlucht of het oppervlaktewater. Dit betekent dat de temperatuur voor de verwarming in huis lager is dan 55 graden. Om het binnen straks lekker warm te krijgen, is het dus belangrijk om uw huis goed te isoleren.

Er is geen warmtebron met een hoge temperatuur in Leusden. Een nadeel is ook dat de buurten in Leusden vrij ruim gebouwd zijn. Dat maakt de aanleg van een warmtenet erg duur. De kans op een warmtenet is daarom klein. En ook de beschikbaarheid van groen gas of waterstof is onzeker. Misschien dat we in de toekomst warmte uit de diepe aarde kunnen halen (geothermie). Dan kan er misschien een regionaal warmtenet gemaakt worden.

Dat hangt af van de isolatie van uw woning. Heeft uw huis een isolatielabel A of B? Dan is uw huis geschikt voor een warmtepomp. Bij woningen met een lager energielabel is een hybride warmtepomp vaak een goede oplossing. Een hybride warmtepomp kan bijstoken met gas.

U kunt ook de cv-ketel terugdraaien naar een lagere aanvoertemperatuur om te ontdekken of uw huis voldoende goed geïsoleerd is voor een (hybride) warmtepomp. Meer informatie en persoonlijk advies nodig? Neem gerust contact op met de energiegidsen van IkwilWatt.

Samen met de bewoners van de wijk zoeken we uit welke maatregelen het beste zijn voor de huizen in de wijk. U kunt ook meedenken en meebeslissen over de oplossingen in uw wijk. U krijgt dan duidelijkheid welke duurzame keuzes u in uw eigen huis kunt maken en waar u beter nog even mee kunt wachten. Door een gezamenlijke aanpak (en inkoop) voorkomen we dat maatregelen in uw woning onnodig duur worden. Ook denken we na over financieringsmogelijkheden.

Er zijn wijken waar de voorbereidingen starten voor 2025 en wijken waar de voorbereidingen na 2025 starten. Bekijk de kaart voor uw wijk.

Isolatie is de beste manier om energie (en dus gas) te besparen, en ook om uw huis zo comfortabel mogelijk te maken. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm, en in de zomer juist koel. Bij lagetemperatuurverwarming, zoals met een warmtepomp, is isolatie de belangrijkste maatregel. Zonder goede isolatie krijgt u het in huis met een warmtepomp niet goed warm. Gaat u verbouwen? Dan is het goed om te weten welk isolatieniveau uw huis nodig heeft. Neem voor advies contact op met de energiegidsen van IkwilWatt.

In het Klimaatakkoord staat dat het belangrijk is dat aanpassingen van huizen netto geen invloed hebben op onze portemonnees. Maar hoe we dat precies kunnen doen, is nog een zoektocht. Want stel dat de aanpassingen in uw huis 25.000 euro kosten en uw bespaart 100 euro per maand op uw energierekening. Dan kost het meer dan 20 jaar om dat terug te verdienen. Er zijn dus slimme financieringsvormen nodig en daar wordt hard aan gewerkt. Ze noemen dat ‘gebouwgebonden financiering’.

Er is een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds waar u tegen een aantrekkelijke rente geld kunt lenen om in uw huis te investeren in duurzame maatregelen.

Als huurder heeft u minder keuze om zelf aan de slag te gaan met isolatie of zonnepanelen. U kunt deze maatregelen wel bespreken met uw verhuurder of de woningbouwcorporatie. Woningstichting Leusden maakt nu al grote stappen op het gebied van verduurzaming. Wat u wel makkelijk zelf kunt doen, is kiezen voor groene stroom, want we moeten niet alleen stoppen met aardgas maar onze stroom ook duurzaam opwekken. Daarnaast kunnen tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie ook helpen om nu alvast gas te besparen.

Ook Duitsland stopt in 2050 met aardgas voor de verwarming van woningen. In Duitsland hebben een kwart van de huizen nog een CV ketel op stookolie of zelfs nog op steenkool. Die zijn heel vervuilend voor het klimaat. Daar wil Duitsland zo snel mogelijk van af. Daarom kunnen deze huiseigenaren een subsidie krijgen voor de vervanging van olieketels door een HR-ketel of een warmtepomp. Ze moeten dan ook hun huis stevig isoleren. De HR-ketel moet ook geschikt zijn om later te combineren met een duurzame warmtebron. Het is dus een tussenoplossing.