Het jaar van de eikelmuis

10 January 2023

Weet u welk diertje dit is? Dat vroeg de Leusdense Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging begin vorig jaar aan bezoekers van de markt op de Biezenkamp. Niemand wist het. Dat is misschien ook niet zo gek. Want er leven nog maar 100 tot 150 eikelmuizen in Nederland.

De eikelmuis behoort niet tot de muizenfamilie, maar tot de zogenaamde ‘slaapmuizen’. Dit is een kleine familie die - zeg maar - tussen de eekhoorns en de muizen in zit. Het diertje met zijn zwarte boevenmasker en zwierige pluimstaart is het ernstigste bedreigde diersoort in Nederland. Daar moest wat aan gebeuren, vond de Zoogdiervereniging. En zo werd 2022 het jaar van de eikelmuis. Door flink veel media-aandacht geniet het diertje nu meer bekendheid. Ook is er onderzoek gedaan naar het leefgebied van de eikelmuis. Hierdoor weten we hoe we het leefgebied moeten inrichten zodat de eikelmuis veel betere kansen krijgt om in aantal te groeien.

Helaas kunnen we de mini-rode loper in Leusden nog niet uitrollen voor deze charmante verschijning. Maar mocht de eikelmuis op enig moment wel de gemeentegrens van Leusden passeren, dan hoeven we geen ontvangst met een mandje eikels te regelen. Want hoewel de naam anders doet vermoeden, eikels blieft dit aansprekende diertje niet.

Meer weten over de eikelmuis?
Bekijk deze bijzondere minidocu via het YouTube kanaal van de Zoogdiervereniging. Of doe deze quiz!