Leusden werkt samen

21 December 2021

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden. Dát is waar de ondernemers van Kookstudio De Munt, Hotel Van der Valk en het WerkgeverServicepunt regio Amersfoort (WSP) de handen voor ineen hebben geslagen. Met een win-win situatie tot gevolg. Hoe? Lees het verhaal van Gijs Jeulink, Tom van der Valk en Taco Pijpers.

Hoe is het idee voor samenwerking ontstaan?

Gijs Jeulink, docent en eigenaar Kookstudio De Munt in Leusden, vertelt geïnspireerd te zijn door het WSP in Amersfoort vanwege projecten voor timmerlieden en schoonmakers. Omdat er altijd veel vraag is naar personeel in de horeca, startten zij zo’n 3 jaar geleden een pilot met een groep van 8 kandidaten en leidden deze op tot een gediplomeerd keuken assistent. En met succes. Sindsdien helpen zij verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan in de horeca.  

Waarom mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Wij geloven in kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt voor iedereen, vertelt Tom van der Valk van het gelijknamige hotel in Leusden. ‘We investeren graag in functies die iedereen kan leren. Naast een baan, kunnen medewerkers ook trainingen volgen. Wij zijn heel blij met de mensen die via deze weg bij ons werken. Zij zijn vaak zeer trouw en nemen veel werk uit handen.’ 

Het is een win-win situatie. Welke voordelen kent deze samenwerking?

De samenwerking is een succes voor de kandidaten, het opleidingsinstituut en de betrokken ondernemers, zegt Taco Pijpers, accountmanager WSP. Voor kandidaten met moeite met de Nederlandse taal gaat de integratie vaak snel. En zij hebben meestal zicht op een baan. Een maatschappelijk voordeel is dat minder mensen een uitkering nodig hebben. Ondernemers krijgen vaak enthousiaste en betrouwbare werknemers en kunnen eventueel een subsidie aanvragen. Bij Hotel Van der Valk krijgen kandidaten meestal meteen een arbeidscontract. 

Hoe komen kandidaten op je pad?

Mensen met een uitkering, in de bijstand of als statushouder zijn bij ons ingeschreven, vertelt Pijpers. Het WSP werkt ook samen met Integratiewerk (voorheen NVA) die statushouders ondersteunt en migranten helpt bij hun inburgering. Geeft een kandidaat aan affiniteit te hebben met de horeca, dan wordt voorgesteld de opleiding te volgen tot gediplomeerd keuken assistent in de kookstudio in Leusden. Ondertussen zoekt het WSP passende werkgevers voor een baan. 

Kandidaten hebben vaak begeleiding nodig. Wat moet je weten of kunnen?

Allereerst moet je affiniteit hebben met de doelgroep, zegt Jeulink. ‘Het is geweldig om mensen verder te helpen. En horeca is meer dan koken alleen; er komt veel bij kijken.’ Als docent moet Jeulink vaak ook over psychische kennis beschikken en de nodige dosis creativiteit hebben. Zo zette hij alle keukenbenodigdheden op papier en moeten kandidaten het juiste woord erbij zoeken. In de opleiding leert men ook over arbeidsethiek: hoe om te gaan met elkaar, hygiëne en de keukenmaterialen. En ondernemers moeten bereid zijn te investeren in technieken en communicatie.

Wat kan iemand na de opleiding? 

Een gediplomeerd keuken assistent kan een rechterhand zijn van een kok. De horeca is breed. Denk niet alleen aan restaurants en hotels, maar ook aan kantines in een onderneming of in de zorg.