Met de UTA naar een beter functionerende arbeidsmarkt

19 September 2022
Coördinator Joyce Oomen

Talent is overal en elk talent telt! Dat is de gedachte van de Utrecht Talent Alliantie (UTA). Joyce Oomen, coördinator, vertelt wat de UTA doet voor jou als werkgever en je werknemers. Maak er gebruik van.

“Werk is heel belangrijk voor mensen,” vertelt Joyce. “Belangrijker dan alleen de economische component. Het is betekenisvol, geeft sociale context, je leert erdoor en behaalt successen. Daarbij zorgt het voor een inkomen. Zowel werknemers als werkgevers zijn afhankelijk van een goed functionerende arbeidsmarkt. Bijna een kwart van de ondernemers in de regio Utrecht geeft momenteel aan niet te kunnen groeien door gebrek aan personeel.”

Er is steeds vaker sprake van mismatch op de arbeidsmarkt

De UTA is een initiatief van onder andere de provincie Utrecht, gemeenten en onderwijsinstellingen om samen te werken aan een goed functionerende arbeidsmarkt. Het verbinden van onderwijs aan de vraag vanuit het bedrijfsleven en arbeidsmarkt wordt ingewikkelder, omdat de eisen die worden gesteld aan mensen en hun kennis en vaardigheden toenemen. Tegelijkertijd is er een extreem gespannen arbeidsmarkt waarin het aantal vacatures groter is dan het aantal werkzoekenden.

De doelstellingen van de UTA zijn (in cijfers):

  1. Overstappen: zorgen voor soepele en veilige overstappen naar beroepen met tekorten en groeipotentie. Zo’n 10.500 extra overstappen per jaar (73.500 in 7 jaar). Werkenden komen daardoor sneller terecht op plekken waar ze meer kunnen bijdragen. In onze regio geldt dat structurele personeelstekorten met name zichtbaar zijn in de sectoren Techniek, ICT, Zorg en Onderwijs.
  2. Leven lang ontwikkelen: streven naar 85.700 extra deelnemers per jaar, 600.000 in 7 jaar. Werkenden en werkzoekenden krijgen de mogelijkheid om actief na te denken over hun loopbaan en mogelijkheden om zich te ontwikkelen.
  3. Digitaal vaardige beroepsbevolking: 16.000 extra personen bereiken jaarlijks het basisniveau digitale vaardigheden, dat komt neer op 112.000 personen in 7 jaar.  

Waar liggen de kansen voor Leusdense ondernemers?

De digitalisering raakt vrijwel elk bedrijf. De UTA ondersteunt projecten die een grote invloed hebben op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld met MaakJeStap, dé gids voor loopbaan & ontwikkeling die mensen helpt aan een  nieuwe uitdaging of ander werk. Ruim 50 duizend mensen bezochten dit platform.

De UTA verbindt innovatieve projecten uit verschillende sectoren

Wat kan de zorgsector leren van goede initiatieven vanuit de technische sector en andersom? Hoe benutten we de creatieve sector om tot vernieuwende oplossingen te komen voor de arbeidsmarkt?

Mogelijk kunnen we ook jou als Leusdense ondernemer koppelen met een bestaand programma of een heel nieuw project.

Voor Leusdense ondernemers is de praktijkverklaring relevant

In de regio Utrecht zijn ruim 125.000 mensen aan het werk zonder diploma of mbo-certificaat. Zij hebben een praktijkverklaring waarin hun vaardigheden worden vermeld. Dit levert kwalitatief geschoolde, gecertificeerde en gemotiveerde medewerkers die bovendien de waardering krijgen die ze verdienen. Zonder dat er kosten aan zijn verbonden.

Heb jij ideeën om samen te investeren in een toekomstgerichte beroepsbevolking?

En heb je interesse om nieuwe talenten aan te trekken of je werknemers te helpen zichzelf te ontwikkelen? De UTA nodigt je van harte uit. Stuur een mail naar joyce@utrechttalentalliantie.nl of kijk eens op de website.

Mogelijk interessant voor jou

  • Op 22 september organiseert UTA-partner Utrechtzorg een ‘festival editie’ voor het Recruitersnetwerk van Utrechtzorg. Tijdens dit event organiseren ze een dag vol workshops, inspiratie en netwerkmogelijkheden. 
  • Op 3 oktober organiseert UTA-partner U-Tech Community het online FutureLab – Verbeter je positie op de arbeidsmarkt! Met een oriëntatieprogramma voor iedereen die een loopbaanstap wil maken naar ICT. In Leusden is deze sector sterk vertegenwoordigd. Leusden staat van alle Nederlandse gemeenten op de 10de plaats als het gaat om de aanwezigheid van ICT-bedrijven. Per tienduizend inwoners telt Leusden daar 106 bedrijven van (bron: waarstaatjegemeente.nl, VNG).