Mijn energierekening: Regine vertikt het om in de kou te zitten

10 January 2023

Hoeveel betaal jij voor energie? In deze rubriek vertellen Leusdenaren over hun energierekening. Met deze keer Regine die met haar man in de wijk Groenhouten woont. Hun energierekening is 320 euro per maand.

Hoe woon je?
“Ik woon al meer dan 15 jaar samen met mijn man in een ruime tussenwoning met een woonoppervlakte van ongeveer 135 m2. Tot enkele jaren geleden woonde onze dochter bij ons. Sinds zij niet meer thuis woont hebben we minder wasgoed en is het waterverbruik wat lager, maar verder merken wij haar vertrek niet bijzonder in het energieverbruik.”

Hoeveel betaal je voor energie?
“Wij betalen nu 320 euro per maand. Daar komt nog eens een bedrag bij wanneer ons energiecontract afloopt. Dat is heel veel geld, dat we vooral betalen voor gas voor de verwarming en warm water. We koken elektrisch en hebben geen bijzondere zaken die veel energie gebruiken. Volgens onze energieleverancier is ons verbruik slechts iets hoger dan gemiddeld voor een huishouden met 2 personen.”

Blij mee?
“Nee, wij zijn helemaal niet blij met dit bedrag. Ik kan me dan ook voorstellen dat sommige mensen niet meer alles kunnen blijven doen met dergelijke uitgaven. Wij werken veel thuis en hebben de verwarming dan de hele dag aan. Desondanks vertikken we het om in de kou te zitten. Want als ik de verwarming op 18 graden zet, dan heb ik het gewoonweg te koud.”

Heb je plannen om je energierekening te verlagen?
“Jazeker, we verhuizen naar een nieuwbouwwoning buiten Leusden. Het kopen van de nieuwbouwwoning blijkt voor ons meer voordelen te hebben dan te investeren in het isoleren van de huidige woning. Want waarom zouden we dat doen als we de opbrengst ervan wellicht nooit terugzien, gelet op onze leeftijd? En waar zouden we ook moeten beginnen bij onze huidige woning? Een aantal jaren geleden hebben we naast de keuken ook de pui op de begane grond laten vernieuwen en voorzien van HR++ glas. Maar voor zonnepanelen bijvoorbeeld, ligt onze woning niet gunstig. De nieuwe woning wordt toekomstbestendig gebouwd, is gasloos, heeft zonnepanelen op de carport en zelfs een aansluiting voor elektrisch vervoer in de toekomst. Dat weegt voor ons op tegen het ontbreken van een garage en een kleinere tuin.”

Vind je het belangrijk om klimaatbewust te zijn?
“Wij vinden de wereld fijn om in te leven en ik hoop voor onze dochter -  en straks voor onze kleinkinderen - dat we deze kunnen behouden. Dat zal heus niet in één keer gaan. Ook wij gaan graag op vakantie komend voorjaar naar een vliegbestemming. En woongenot vinden wij óók heel belangrijk. Maar alle kleine beetjes helpen. Zoals dat we nu veel thuiswerken en daardoor minder de auto gebruiken. Dan voorkomen we stikstof in de lucht.”

Wil je meer weten over hoe jij energie kan besparen? Kijk op www.ikwilwatt.nl en vind alles over energiezuinig wonen.