Naar de wijkvereniging of Wensboom Leusden voor een lagere energierekening

29 May 2024
Klusser Jan Craenen van De Wensboom

Een gratis tochtstrip, waterbesparende douchekop, brievenbusborstel en radiatorfolie. Door subsidie van gemeente Leusden en de inzet van de vrijwilligers van Wensboom Leusden en de verschillende wijkverenigingen kan het.

Bestuurslid en klusser van Wensboom Leusden Jan Craenen: ‘Elke energiebesparingsklus is er een. Zo hebben mensen met een kleine beurs een lagere energierekening en helpen we het milieu een handje’.

Samen met zo’n 53 klussers met elk hun eigen expertise voert de vereniging ruim 600 klussen per jaar uit. Van het helpen in de tuin, tot een schilderij ophangen, technische vragen of het doen van verstelwerk. Voor elke klus is er een passende vrijwilliger te vinden. En nu komt daar het energieklussen bij.

Jan: ‘Ons doel is om Leusdenaren te helpen hun energierekening te verlagen, zodat ze iets meer ruimte in hun portemonnee overhouden. We hebben een mooie lijst met besparingsmogelijkheden die we met het geld van de gemeente kunnen uitvoeren en we kijken altijd samen met de bewoner waar behoefte aan is. Zo kan het zijn dat de ene bewoner graag een waterbesparende douchekop wil, omdat de oude teveel water verbruikt, terwijl de andere bewoner meer heeft aan een brievenbusborstel om de tocht in de gang tegen te gaan. Samen met de bewoner lopen we de lijst langs, geven advies over de te kiezen maatregelen en vullen samen de lijst in. Dat kost hooguit een halfuur. Daarna maken we een vervolgafspraak van ongeveer een uur om de materialen te installeren. Omdat we maatwerk leveren hebben we de eerste afspraak het materiaal niet bij ons. We willen echt aanbieden wat bij het huis en de bewoners past.’

Geld overhouden

Jan vertelt vol overgave over het werk van Wensboom Leusden en het energieklussen. Zo heeft hij laatst bij een moeder met drie kinderen een mooie klus uit kunnen voeren.

‘Deze mevrouw had al een brievenbusborstel, dat is een goed begin. Meer winst was er te halen door alle radiatoren te voorzien van radiatorfolie in combinatie met een radiatorventilator. Dat is een speciale ventilator, voor onder je radiator, die je nauwelijks ziet of hoort. Deze ventilator verspreid de warme lucht gelijkmatiger door de kamer bij een lagere radiatortemperatuur. En dat scheelt weer gas en dus geld! Met drie kinderen in huis is een waterbesparende douchekop ook een goede keuze. Het scheelt het gezin geld en door het water dat ze besparen zijn ze meteen goed bezig voor het milieu. Al deze maatregelen kosten samen rond de € 100,- maar door het geld van de gemeente kost het de bewoner niets. Hooguit een lekkere kop koffie voor de klusser.’

Wethouder Marleen Treep, Sociaal Domein: ‘Het is ontzettend fijn dat Wensboom Leusden en onze wijkverenigingen zich inzetten om inwoners te helpen om energie en daarmee geld te besparen. Ik roep inwoners met een lastig te betalen energierekening van harte op om gebruik te maken van dit aanbod.’ 

Besparende tips

Hoeveel geld je kunt besparen verschilt natuurlijk per huishouden en soort woning. Maar oude gloeilampen vervangen door LED-lampen scheelt al snel € 80,- per jaar. Ook het plaatsen van radiatorfolie kan zo’n € 150,- per jaar opleveren.

Jan: ‘Naast het aanbrengen van energiebesparende maatregelen geven we mensen ook tips om meer energie te besparen. We hebben een poster van het Leusdense energieloket IkWilWatt  gekregen die we bij de bewoners achterlaten en waar we uitleg over geven. Denk aan tips als het regelmatig ontluchten van je radiator of zet je vriezer maximaal op -18 graden. Het zijn simpele tips die bijna iedereen uit kan voeren, maar in het dagelijks leven denken mensen er niet altijd aan merken we.’

Lastig te betalen energierekening? Meld u aan!

Is het voor u lastig om uw energierekening te betalen of ontvangt u energietoeslag? Naast vereniging Wensboom Leusden helpen ook de wijkverenigingen (Buurkracht Alandsbeek, LeusdenZet, De Deel, DAVA, Ruige veld en Hamersveld Oud) bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Meld u aan bij Wensboom Leusden of uw wijkvereniging, zij gaan graag met u aan de slag. Is er in uw wijk geen wijkvereniging dan helpt Wensboom Leusden u graag verder. U vindt Wensboom Leusden van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek op De Hamershof. Kijk ook op Rondkomeninleusden.nl voor andere regelingen speciaal voor inwoners met een kleine portemonnee.