Wilma en Eddy gaan op de fiets naar klanten

10 January 2023

Deze keer in de serie 'Energie-inzichten' van Leusdense ondernemers: Wilma Huizinga en Eddy Hendriks, eigenaren van Centrum in Balans aan de Hamersveldseweg. Om energie te besparen zetten ze de verwarming uit nog voordat de laatste klant vertrokken is.

Energieslurpers, heb je ze in jullie bedrijf?
De wasmachine en de wasdroger zijn de grootste energieverbruikers in onze praktijk. We gebruiken deze apparaten zo min mogelijk. Daarom vragen we onze klanten zelf een handdoek mee te nemen.

Energietransitie: afwachten of in actie komen?
Wij zijn al jaren actief met energiebesparing. Alles wat te maken heeft met het gebruik van water en energie beperken we tot een minimum. Dus ook bij de aankoop van onze huidige locatie – nu ruim 15 jaar geleden – keken we scherp naar duurzaamheid. Want onze planeet is overbelast. Natúúrlijk kom je in actie. Voor de toekomst van ons zelf en de generaties na ons.

Welke energiemaatregelen heb je inmiddels genomen?
We werken en leven zo energiezuinig als maar kan. Onze locatie heeft zonnepanelen, dubbel glas, een ventilatiesysteem en we scheiden het afval. Ook zetten we de verwarming laag of zelfs helemaal uit, nog voordat de laatste klant is vertrokken. Er wordt weinig of geen plastic gebruikt en we gaan op de fiets naar klanten die we thuis behandelen.

Wat leveren de energiemaatregelen op?
Er is zo veel meer mogelijk dan je denkt, want de ontwikkelingen staan niet stil. Neem het gebruik van zonnecellen en de opslag van zonne-energie. Wij hopen op een goede lange-termijn-visie hierin van de overheid. Het zou jammer zijn wanneer de investeringen in energie minder gaan opleveren (denk aan de afbouw van de salderingsregeling). Terwijl oog hebben voor duurzaamheid juist een veerkrachtiger leven, mensgericht en in een breed perspectief voor iedereen oplevert.

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
Koop kritisch. En alleen duurzaam materiaal. Vraag je af of je het écht nodig hebt. Besluit je het product te kopen? Dan waardeer je de waarde ervan nog meer. En kijk eerst of iets gerepareerd kan worden als het kapot is. Niet alleen om verspilling tegen te gaan; ook voor het menselijk contact. Denk aan het repair-café Leusden.

Tot slot, waar krijg jij energie van?
Wilma speelt piano en houdt van zingen. Ze krijgt ook veel energie van de klanten die zij helpt met een therapie bij de behandeling van een trauma. ‘Wonderlijk dat je mensen al helpt met enkele behandelingen.’ Eddy wordt vooral warm van de passie die sporters en muzikanten laten zien. ‘Mensen te zien fietsen in de regen om met elkaar muziek te gaan maken. Mooi dat zij dat ervoor over hebben.’