AFAS en gemeente slaan handen ineen voor vluchtelingen uit Oekraïne

13 april 2022
Storkstraat 8-10 Google Maps

De gemeente Leusden gaat vanaf eind mei vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in een kantoorpand aan de Storkstraat 8-10 in Leusden, dat recent aangekocht is door het Leusdense bedrijf AFAS.

Het kantoorpand wordt momenteel in gereedheid gebracht om in totaal ruim tweehonderd vluchtelingen op goede wijze te kunnen huisvesten. Naast een veilig onderdak en bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen, biedt het pand ook gelegenheid voor dagbesteding en onderwijs voor de vluchtelingen.  

AFAS stelt de tijdelijke opvanglocatie tot uiterlijk 2025 ter beschikking aan de gemeente. Daarna wordt het pand in gebruik genomen als onderdeel van de nieuwe inspiratiecampus. De locatie op bedrijventerrein de Horst is in principe bestemd voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Met dit aanbod neemt Leusden een deel van de regionale opdracht voor haar rekening om voor langere termijn tweeduizend vluchtelingen op te vangen. 

Verbouwing in volle gang

De laatste voorbereidingen voor opvang worden momenteel getroffen. Eind mei is het gebouw onderverdeeld in meerdere ruimtes waar de mensen kunnen wonen en slapen. Sanitaire voorzieningen worden gedeeld en het gebouw heeft een grote gemeenschappelijke keuken. De gemeente is bezig om de nodige voorzieningen geregeld te krijgen op deze locatie.

De verwachting is dat de eerste mensen 31 mei hun intrek kunnen nemen. Daaronder zijn ook vluchtelingen die momenteel nog op particuliere opvanglocaties worden opgevangen. Hoeveel vluchtelingen er in totaal op de locatie zullen worden opgevangen, is nu nog niet bekend. De coördinatie en verantwoordelijkheid van de verdeling van vluchtelingen over de regio ligt bij de Veiligheidsregio Utrecht. In het gebouw is plek voor opvang van maximaal 240 vluchtelingen.

Foto: Google Maps