Commissaris Oosters bezoekt opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne

02 september 2022
Commissaris van de Koning Hans Oosters op bezoek bij opvanglocatie vluchtelingen Oekraïne

Op 1 september bracht Commissaris van de Koning, de heer Hans Oosters, een bezoek aan de opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne aan de Storkstraat in Leusden. Hij werd gastvrij ontvangen door de burgemeester, locatiemedewerkers, de directie van pandeigenaar AFAS, vrijwilligers van Gastvrij Leusden en natuurlijk door de bewoners zelf. Zij hadden Oekraïense lekkernijen voor het bezoek gebakken.

De Commissaris was onder de indruk van wat er in zeer korte tijd door de inzet van zoveel mensen is neergezet. Op de eerste plaats een veilige plek voor de bewoners, met daarnaast nog volop ruimte voor onderwijs, werk en vrijetijdsbesteding. 
Op 31 mei van dit jaar opende de opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne aan de Storkstraat. In het pand, dat de gemeente huurt van AFAS, is plaats voor 240 ontheemden. Nu, drie maanden na de opening, zit de opvang nagenoeg vol. Dat geldt ook voor de andere gemeentelijke opvanglocaties: Sine Cura in Achterveld en aan de Vlooswijkseweg. 

“Nu bijna alle plekken bezet zijn en iedereen is ‘ingehuisd’ zien we dat de bewoners steeds beter hun weg weten te vinden in de Leusdense samenleving. Ze gaan naar school, of hebben er werk gevonden. Daardoor hebben ze een vast leefritme gekregen en komt er meer rust op de locatie”, aldus locatiemanager Sacha Tuitert.
“Het gaat tussen de mensen onderling best wel goed. Natuurlijk zijn er af en toe irritaties. Dat is ook niet vreemd als je met zoveel mensen zo dicht op elkaar leeft. Als ik dan toch een knelpunt moet noemen, dan is het de grote zorgvraag van de bewoners. Daaraan kan niet altijd gehoor worden gegeven, of niet snel genoeg naar hun verwachting. Dat is soms lastig uit te leggen aan de bewoners.”  

Een groot deel van de volwassen bewoners heeft inmiddels een baan gevonden in Leusden, of in de regio. Oekraïense jongeren uit de hele regio volgen middelbaar onderwijs in het gebouw bij de school Het Element. 17 leerlingen van de school wonen zelf in het gebouw, de rest van de leerlingen komt hiernaartoe vanuit vd kon andere opvanglocaties. Zo’n 18 kinderen bezoeken een basisschool van Voilà. Lariks verzorgt in het gebouw taallessen voor volwassenen.