De markt gaat altijd door

15 april 2022
Ondernemerscongres Leusden

‘Het effect van de coronacrisis en de huidige oorlog raakt ons allemaal, maar ik merk vooral positiviteit.’ Daarmee opent Wethouder Patrick Kiel, Wethouder Economische Zaken, het Ondernemerscongres Leusden dat plaatsvindt bij ECI Solutions op 11 april 2022. Wat centraal staat is de vraag: Wat brengt de toekomst voor mijn bedrijf?

‘Blijf niet stilstaan, want de markt gaat altijd door’ zegt gastspreker en inspirator Annemarie van Gaal, ondernemer, investeerder en tv-persoonlijkheid. Van Gaal komt uit Amsterdam, is ondernemer in hart en nieren en werkte een lange tijd in Rusland, waar zij marktleider werd van meerdere dagbladen en magazines.

Omdenken aan de hand van een Rubik’s Cube

Van Gaal wijt haar succes vooral aan het luisteren naar de markt. Zij raadt aan de mening van de doelgroep mee te nemen in de besluitvorming, in plaats van vast te houden aan een product of dienst. Als voorbeeld geeft Van Gaal de productie van tassen op basis van wat de klant vindt.

Van Gaal: ‘Wees niet bang om iets dat altijd goed gewerkt heeft, te veranderen. Als iets niet (meer) werkt, ga dan een andere kant op. Denk eens aan de bekende kubus als verdienmodel en bekijk ieder aspect van je bedrijf.’ Een andere insteek waar Van Gaal zegt een groot voorstander van te zijn, is de anonieme werving van nieuwe werknemers. Zij heeft voor haar bedrijf in Rusland een methode ontwikkeld bij mensen anoniem solliciteren, dus zonder cv. Kandidaten werden alleen geselecteerd op basis van een opdracht die zij moesten maken. De beste wint. Dat kan iedereen zijn! Ook beschrijft ze de succesformule van een plaatselijke supermarkt, waar de leveranciers verantwoordelijk zijn voor de verkoop van hun producten in plaats van de supermarkteigenaar. Van Gaal: ‘Durf het los te laten, zoek de samenwerking met andere ondernemers en ken de behoefte in de markt. Onthoud daarbij de spreuk van ijshockeyspeler Wayne Gretzky“Skate daarheen waar de puck heen gaat” als basis voor succes.’

De winnaar van de Ondernemersprijs Leusden is Schoonmaakbedrijf Succlean

Succlean wint de Ondernemersprijs Leusden dit jaar, zo maakt de wethouder bekend en feliciteert de winnaar . Sinds 1999 is de uitreiking een jaarlijkse traditie van de Rabobank om ondernemers in de schijnwerpers te zetten. ‘Trots en dankbaar voor de vele opdrachten,’ reageert Remco Thiecke, directeur van Succlean en neemt de prijs in ontvangst. Een onafhankelijke vakjury koos de winnaar die in de afgelopen twee moeilijke jaren veerkracht toonde en nieuwe kansen benutte.

Elkaar ontmoeten kan weer

Ruim 125 ondernemers namen deel aan het Ondernemerscongres Leusden met als thema ‘Veerkracht & ontwikkeling... juist nu!’. Na de boeiende spreker en bekendmaking van de winnaar van de Ondernemersprijs Leusden volgt een gezellige netwerkborrel. Het Ondernemerscongres Leusden is een initiatief van de gemeente Leusden en de Rabobank, met dank aan gastheer Jasper de Vreugt, commercieel directeur bij ECI Solutions.