Draag bij aan een bereikbaar en duurzaam Leusden

22 maart 2022

Tim de Bondt, voorzitter Bedrijvenkring Leusden, verbaast zich erover waar werkenden in Leusden soms wel vandaan komen. Wil je meer weten en een nog beter bereikbare werkgever zijn? Doe dan mee aan het project Duurzame Mobiliteit.

Wat houdt het project Duurzame Mobiliteit in?

Werknemers in Leusden komen overal vandaan en reizen van en naar hun werkgever met de auto, fiets of het openbaar vervoer. Inzicht in deze vervoersstromen is nodig, want alleen op basis van harde data kan je besluiten nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld klachten over de busverbinding naar Leusden, maar hiervoor is alleen een oplossing te vinden door de onderbouwing met data. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk werkgevers meedoen met het project Duurzame Mobiliteit.

Wat is dan het voordeel voor de Leusdense ondernemer?

Als werkgever krijg je een beter inzicht in de vervoersstromen van jouw werknemers. Dat is belangrijk voor je bedrijfsvoering en kan helpen om je nog beter te onderscheiden op basis van de verkregen data. Zo kan je bijvoorbeeld besluiten dat het slim is meer thuis te werken, later te beginnen of helemaal buiten de spits te reizen. Of dat je een fietsenstalling neer moet zetten of met laadpalen aan de slag moet bij je kantoorpand. Je kunt laten zien dat je duurzaam en goed bereikbaar bent, belangrijk in de werving van nieuw personeel.

Hoe kan dit project de bereikbaarheid van Leusden verbeteren?

We weten eigenlijk niet veel over de routes vanuit Leusden naar het CS station in Amersfoort. Wordt er veel gefietst en waarom? Zijn de fietsroutes wel veilig? Springen stoplichten op de route snel op groen? Wie is verantwoordelijk wanneer een weg overgaat naar een andere gemeente, zoals in het Lockhorsterbos? Dit zijn belangrijke vragen. Wat ik persoonlijk ervaar is dat de fietstunnel onder de A-28, aangelegd bij de realisatie van recreatiegebied De Schammer, zorgt voor een snellere verbinding voor fietsers en wandelaars tussen Leusden en Amersfoort. Ik kan me goed voorstellen dat er meer mogelijk is om de bereikbaarheid te verbeteren.

Wanneer kan je je aanmelden?

Elke aanmelding is zinvol en altijd mogelijk. Ook als je je later in het jaar aanmeldt. Na ieder kwartaal komt er een rapportage, waarvan de eerste begin april verschijnt. Het aantal aanmeldingen loopt goed en in de stand van de BKL bij het Ondernemerscongres op 11 april worden de eerste resultaten getoond. Wanneer je je als werkgever aanmeldt, krijg je van Goedopweg een invulsjabloon. Je kunt dit op twee manieren invullen. Lees meer hieronder.

Hoe werkt de mobiliteitsscan?

Na aanmelding krijg je een invulsjabloon van Goedopweg. Dit kan je op twee manieren invullen:

1. Lever de postcodes van je werknemers

Deze informatie is anoniem, dus vul geen persoonsgegevens in. Met deze postcodes kan Goedopweg een gebiedsscan doen om te weten waar de kansen en knelpunten zijn in Leusden.

2. Naast de levering van postcodes beantwoord je ook de andere vragen

Wil je er voor je bedrijf meer uithalen en met mobiliteit aan de slag? Neem dan iets meer tijd om de andere vragen in te vullen. Zo kan Goedopweg nog beter berekenen waar winst te behalen is op het gebied van duurzaamheid, kosten en vitaliteit.

Wanneer je het sjabloon instuurt

Dan gaan de adviseurs van Goedopweg aan de slag met de mobiliteitsscan, waarna resultaten met je worden besproken. Met  inzicht in de huidige mobiliteit, aanduidingen waar kansen liggen en wat de effecten hiervan zijn. Duidelijk en concreet. Ben je klaar om hiermee verder te gaan, dan start ook de ondersteuning van Goedopweg bij de aanpassingen in je mobiliteitsbeleid.

Om de juiste oplossingen te vinden is inzicht nodig

Een goed mobiliteitsbeleid verbetert ook de bereikbaarheid van Leusden als gebied. Daar profiteren we allemaal van. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk bedrijven meedoen. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt en óók als al jouw medewerkers met de auto komen. Alleen zo krijgen we een volledig beeld. En kunnen we maatregelen ontwikkelen voor Leusden, waar ook jouw bedrijf echt wat aan heeft.

Doe daarom ook mee! Deelname is gratis en levert veel op! Je krijgt:

  • Een interactieve mobiliteitsscan ter waarde van 2.000 euro.
  • Helder inzicht in je huidige mobiliteit en waar de kansen liggen.
  • Concreet advies om kosten te besparen en je mobiliteit te verbeteren.
  • Duurzame en gezonde reiskeuzes voor je medewerkers.
     

Meer weten?

Op de website van Bedrijvenkring Leusden vind je alle informatie en kan je je aanmelden voor de gratis mobiliteitsscan.