Driekwart Leusder jongeren wil zelf meer doen tegen klimaatverandering

30 oktober 2019
Infographic met smartphone en tekst

Bijna 80% van de jongeren in gemeente Leusden maakt zich zorgen om klimaatverandering. Sterker nog, 75% zou zelf best wat meer willen doen om die tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek onder 147 jongeren tussen de 16 en 26 jaar, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) uitvoerde in opdracht van de gemeente. Met behulp van de online tool Swipocratie kregen de deelnemers diverse klimaatdilemma’s voorgelegd én konden ze al ‘swipend’ aangeven hoe de gemeente moet verduurzamen. De resultaten, vandaag gepubliceerd, geven een uniek inkijkje in de belevingswereld van de nieuwe generatie.

Wel vaker met het OV, maar niet minder vliegen

Om onze energiebehoefte klimaatvriendelijker te maken, zijn er grofweg twee mogelijkheden: energie besparen, en het restant duurzaam opwekken. Daarom werd de jongeren eerst gevraagd welke duurzame keuzes zij zouden willen maken in het dagelijks leven. Wat blijkt? De meeste jongeren in Leusden zijn best bereid om korter te douchen, vaker met het OV te reizen, minder kleding te kopen en minder vlees te eten. Maar het gebruiken van een deelauto of inleveren op die verre vliegvakantie? Dat is voor twee op de drie jongeren nu nog een brug te ver.

Liever één grote windmolen dan 15 voetbalvelden vol zonnepanelen

In Leusden zijn de jongeren over het algemeen positief over de opwekking van duurzame energie. Zowel de opwekking van energie met windmolens als zonnepanelen op daken en zonnevelden kunnen op instemming rekenen. De jongeren kregen vervolgens een aantal dilemma’s voorgelegd: want wat nou als je moet kiezen tussen twee opties met dezelfde energie-output? Ga je dan voor 15 voetbalvelden vol zonnepanelen in plaats van één windmolen? Het antwoord is nee: 80% van de respondenten heeft liever een windmolen. Driekwart van de jongeren ziet daarbij liever één grote windmolen (150m) in het landschap, dan 300 kleine molens van 15 meter hoog. En de mestvergister werd als minder goede oplossing gezien: slechts 25% kiest hiervoor wanneer ze de keus moeten maken tussen een windmolen en een vergister.

5 november: ontwerpen met jongeren

De campagne kent nog een vervolg: in de live-sessie op 5 november kunnen jongeren zelf een ontwerp maken voor een energieneutraal Leusden. Daarom ook een oproepje: ben jij tussen de 16 en 26 jaar, woon jij in gemeente Leusden en wil je samen met andere jongeren aan de slag om een plan te maken over hoe we de gemeente van duurzame energie kunnen voorzien? Meld je dan aan via swipocratie@nmu.nl. Let op: er zijn beperkt plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

‘Swipocratie’ wordt georganiseerd met steun van de provincie Utrecht.

Contact met de gemeente


Door de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus zijn de openingstijden aangepast. Burgerzaken werkt alleen op afspraak op werkdagen tussen 9.00-16.30. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033. In deze coronaperiode kunt u gewoon een afspraak maken.
Wel vragen wij u om bij uw bezoek aan het Huis van Leusden rekening te houden met de volgende maatregelen. Zo kunnen we verspreiding van het coronavirus voorkomen.

  • Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts? Blijf dan thuis. Wij maken graag een nieuwe afspraak met u.
  • Kom alleen, of met maximaal 1 begeleider, naar uw afspraak.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
  • Houd 1,5 meter afstand van andere personen.
  • Betaal zoveel mogelijk contactloos.
  • Kom niet te vroeg naar uw afspraak. 
  • Bent u klaar? Verlaat dan het Huis van Leusden om ruimte te maken voor andere bezoekers.
Afspraak maken
14 033
vanuit het buitenland (+31) (0)33 496 16 11
't Erf 1, 3831 NA Leusden
Vandaag: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Morgen: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Logo certificaat toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Leusden