Dringende oproep: gooi alleen plastic, blik en lege drankenkartons bij het PMD

28 januari 2021

Om verpakkingsafval goed te kunnen recyclen is het belangrijk dat het juist wordt aangeboden. Vooral bij plastic verpakkingsafval gaat het nog weleens mis. Uit twee steekproeven in opdracht van de gemeente blijkt dat 35 procent van het afval in de PMD-bak vervuild is met onder meer papier, textiel, glas, hout, steen, apparaten en volle verpakkingen.

Als er te veel materiaal in zit dat er niet thuishoort, dan wordt de vracht geweigerd. De hele vracht van de inzamelwagen gaat dan naar de afvalverbranding. Dat kost de gemeenschap 760 euro voor iedere afgekeurde vracht. “Afval scheiden in Leusden gaat in het algemeen goed. Maar we moeten wel alert blijven”, aldus wethouder Erik van Beurden. “In het streven naar een circulaire economie willen we zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal recyclen. Goed scheiden helpt bovendien om de stijging van de afvalstoffenheffing in de hand te houden. Daarom de dringende oproep: gooi alleen plastic, blik en lege drankenkartons in de pmd-container.” Aankomende zomer voert Afval Verwijdering Utrecht opnieuw een analyse uit.

Intensieve controle

Vorig jaar zomer is de gemeente gestart met het intensiever controleren op vervuiling van de pmd-containers. In vier maanden tijd werden er ruim 300 minicontainers afgekeurd. Aan containers waar inwoners andere afvalstoffen dan verpakkingen hebben ingestopt, wordt een hanger gehangen en deze wordt niet geleegd. Om de hoeveelheid verkeerd afval uit het pmd-afval terug te dringen, is de gemeente bijvoorbeeld van plan om een afvalcoach in te zetten om inwoners te helpen bij het scheiden van afval. Deze en andere maatregelen staan in het nieuwe grondstoffenbeleidsplan waarover de gemeenteraad in maart een besluit neemt.