Eerste besmetting coronavirus vastgesteld in Leusden

15 maart 2020
corona virus

In de gemeente Leusden is een eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Het betreft een vrouw, die op vakantie is geweest in Italië. Zij zit samen met haar gezinsleden in thuisisolatie. Het contactonderzoek dat GGD regio Utrecht in dit soort situaties altijd doet, vindt momenteel plaats.

Vanaf 12 maart heeft het RIVM het testbeleid gewijzigd. Mensen met milde klachten worden niet meer getest, omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden.

Als gemeente volgen wij de adviezen en instructies van het RIVM en GGDrU, die alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie -en contactonderzoek.

Wat kunt u zelf doen?

  • Was handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten

Wat moet u doen bij klachten?

  • Heeft u verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. U hoeft de huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild.
  • Worden uw klachten erger? U heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius) en u hoest of ademt moeilijk? Dan belt u de huisarts of huisartsenpost.

NB. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen. Hierbij gaat het om mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met hart- en longaandoeningen.

Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Op deze wijze zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor mensen die ze het meest nodig hebben.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus op:

Voor vragen van het publiek over het coronavirus is GGDrU te bereiken via telefoonnummer 030-6305400. Dit nummer is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus is 0800-1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur).

Tot slot

We staan vanuit de gemeente in nauw contact met GGD regio Utrecht, om de laatste ontwikkelingen te blijven volgen. We wensen de patiënt in deze situatie beterschap en privacy toe, en hopen dat ook u, als lezer van dit bericht, dit respecteert..

Contact met de gemeente


Door de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus zijn de openingstijden aangepast. Burgerzaken werkt alleen op afspraak op werkdagen tussen 9.00-16.30. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033. 

Afspraak maken
14 033
vanuit het buitenland (+31) (0)33 496 16 11
't Erf 1, 3831 NA Leusden
Vandaag: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Morgen: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Logo certificaat toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Leusden