Geen extra locaties voor windturbines in Leusden

01 december 2022

De gemeente gaat niet mee in het verzoek van de provincie Utrecht om met nieuwe locaties voor windturbines te komen. Dat heeft zij vandaag schriftelijk aan het provinciebestuur laten weten. Volgens de gemeente is de realisatie van windmolens langs de A28 tevens nog onzeker.

Uit een eerder participatietraject onder inwoners en belanghebbenden kwam alleen een strook langs de A28 naar voren als zoekgebied voor windturbines. Andere locaties kregen onvoldoende steun vanwege zorgen om de gezondheid en welzijn. De oproep van de Provincie Utrecht voor meer zoeklocaties is voor de gemeente geen reden om ze opnieuw bespreekbaar te maken.

Vervolgonderzoeken nodig

Een strook langs de A28 geldt als mogelijke locatie voor windenergie. Of deze locatie daadwerkelijk wenselijk is, hangt af van de uitkomsten van vervolgonderzoek. Dat is de conclusie van de gemeenteraad na de bespreking van het onlangs opgeleverde belemmeringenonderzoek. De gemeente wil meer weten wat de gevolgen van windturbines zijn op de gezondheid van omwonenden, geluidshinder, radarverstoring en beschermde diersoorten. Ook wil zij goed inzicht krijgen in de archeologische waarde van het zoekgebied en de compensatie van natuurgronden. De onderzoeken worden naar verwachting in de eerste helft van 2023 uitgevoerd.

Foto: Appel en Eelman