"Hier een zonneveld of windmolen?"

10 mei 2021
Tekstkar op de Koningin Julianaweg in Achterveld

De energietransitie is een van de meest complexe vraagstukken waarvoor Nederland staat. Ook in Leusden zullen we een flinke hoeveelheid schone energie moeten opwekken.

De gemeente vraagt iedereen op welke plekken het opwekken van energie met windmolens en zonnevelden wel en niet kan en waarom. Inwoners worden getriggerd om hun mening hierover te delen. Onder andere met deze vlog en tekstkarren, zoals hier op de Koningin Julianaweg in Achterveld. Niet dat daar zonnepanelen of windmolens komen te staan. Maar waar wel? Wie mee wil praten, kan tot 31 mei reageren op leusdenzonenwind.nl.

Alle daken vol zonnepanelen levert niet genoeg energie

In 2040 wil gemeente Leusden jaarlijks evenveel schone energie opwekken als we verbruiken. Om dat doel te halen, willen we in 2030 de helft van ons verbruik duurzaam opwekken. We gaan zoveel mogelijk energie besparen en leggen alle geschikte daken vol zonnepanelen. Maar dat is niet genoeg. We zullen ook in het buitengebied schone energie moeten opwekken. Daarvoor moeten we nu aan de slag en dat zal voorlopig met zonne- en windenergie moeten.