Kamers met aandacht gezocht voor jongeren

14 november 2023
Wethouder Marleen Treep

De gemeente Leusden introduceert 'Kamers met Aandacht'; een nieuwe woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen.

De gemeente zoekt samen met zorgaanbieders kamers in de particuliere sector.

Kamers met Aandacht

Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een Kamer met Aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert. 

Marleen Treep, wethouder Sociaal Domein:

“Kamers met Aandacht is een prachtige oplossing als je als jongere nog niet helemaal zelfstandig kunt wonen. Maar ook voor bijvoorbeeld alleenstaande ouderen kan het fijn zijn om via Kamers met aandacht iemand in huis te nemen voor net dat beetje extra aanspraak. Heb je ruimte in je huis, hoofd én hart? Meld je dan vooral aan.”

Persoonlijke aandacht 

De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten.

Zorgvuldige match  

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders 

Kamers met Aandacht is als initiatief eerder in andere steden gestart en heeft inmiddels 70 jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Leusden om een pilot van twee jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met Lariks op zoek gaat naar kamers voor jongeren uit onze gemeente. Met als doel de jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen, door ze tijdelijk een kamer met aandacht te bieden in combinatie met ambulante hulp van de zorgaanbieder.

Nieuwgierig geworden?

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op de website van Kamers met Aandacht of contact opnemen via e-mail info@kamersmetaandacht.nl of telefoonnummer 06- 111 346 85.