"Een roltrap kost veel energie"

06 april 2022

Deze keer in de serie Energie-inzichten van Leusdense ondernemers: Ronald Hendriks, eigenaar van Eurofleur aan de Ursulineweg. Het tuincentrum heeft bassins voor de opvang van regenwater en speciale regelaars voor de rollerbanen.

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?
De twee rollerbanen (elektrische roltrappen, waar je met een winkelwagen op kan gaan) zijn onze grootste energieverbruikers. Om van stilstand naar bewegen te gaan kost enorm veel energie. Daarom investeerden we in speciale regelaars die de energielast per baan zo’n 30% verminderen. Daarmee draaien de rollerbanen altijd heel langzaam en pas sneller bij gebruik.

Energietransitie: afwachten of in actie komen?
Het hangt van de situatie af wanneer je in actie komt. Buiten dat ons levend materiaal (planten, red.) vooral zonlicht nodig heeft, volg ik al jaren de ontwikkelingen in zonne-energie. En weet ik precies waar en hoe ik deze vorm van duurzame energie ga inzetten op het moment dat dat voor mijn onderneming relevant is.

Welke energiemaatregelen heb je inmiddels genomen?
Al sinds mensenheugenis zijn we energiezuinig en bezig met het milieu. Zo scheiden we ons afval, gebruiken we nu bijna overal ledverlichting en vangen het regenwater op. Hiervoor bouwden we 2 bassins met een capaciteit van zo’n 2 miljoen liter water. Een deel van het regenwater is een buffer voor de sprinklerinstallatie, maar het merendeel is voor de planten.

Wat leveren de energiemaatregelen op?
Ik noem het een ‘win-win-win’ situatie, want investeren in energie geeft drie voordelen. Het is niet alleen goed voor je portemonnee in de toekomst, maar ook voor de beeldvorming over de  onderneming én voor het milieu. Zo bouwden we de bassins voor het opvangen van regenwater primair voor de sprinklerinstallatie. Want kostentechnisch is dit voor onze planten helemaal niet rendabel. De meerprijs bij de bouw van de bassins was echter marginaal. Om op deze manier te kunnen bijdragen aan het milieu is dan toch mooi meegenomen!

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
Ga serieus aan de slag met duurzame investeringen als de kans zich voor doet. Bijvoorbeeld bij nieuwbouw of vervanging.

Tot slot, waar krijg jij energie van?
Het is wellicht cliché, maar ik krijg juist energie van het bedenken, realiseren en uitvoeren van plannen. Zoals de jaarlijkse kerstshow.  Als bezoekers de show dan waarderen, krijg ik daar een enorme kick van.