Leusden doet mee aan woondeal regio Amersfoort

16 juli 2021
Wethouder Wim Vos

Op 14 juli 2021 ondertekenden alle betrokken bestuurders, waaronder wethouder Wim Vos namens de gemeente Leusden, de woondeal. Tot 2030 werken partijen aan de bouw van 23.000 woningen. De woondeal moet met steun van de Rijksoverheid zorgen dat er sneller, betaalbare woningen worden gebouwd.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), 9 gemeenten uit de regio Amersfoort, de provincies Gelderland en Utrecht en de regionale woningcorporaties hebben een woondeal gesloten om samen snel meer woningen te bouwen in de regio Amersfoort. 

Woningbouw

Het belangrijkste van de woondeal is versnellen van woningbouw. Projecten met knelpunten die snel bouwen in de weg staan, zijn in de woondeal opgenomen en kunnen zo eerder opgelost. In Leusden zijn er op dit moment geen knelpunten. Zo gauw als dit wel het geval is, bijvoorbeeld bij toekomstige woningbouwprojecten, kan ook Leusden projecten inbrengen. Meedoen aan het onderzoeken en uitvoeren van flexwonen (flexibele woonoplossingen die in verhouding snel en goedkoop uit te voeren zijn) en concept wonen (prefab bouwsysteem) is met de woondeal ook mogelijk.

Intensieve samenwerking

Gemeenten, provincies en Rijksoverheid gaan intensiever samenwerken aan de bouw van betaalbare woningen. Ze betrekken daar marktpartijen en maatschappelijke partijen bij. De woondeal draagt ook bij aan de bereikbaarheid woningbouwprojecten. Gaan meer mensen wonen in een gebied dan zijn aanpassingen nodig in infrastructuur en mobiliteit. Er is duidelijk aandacht voor circulair bouwen (minimaal gebruiken en maximaal hergebruiken van grondstoffen), duurzaamheid en het behoud van een kwalitatief goede leefomgeving. Met de woondeal kunnen bijvoorbeeld regelingen en andere middelen vanuit de Rijksoverheid makkelijker beschikbaar komen voor de regio. De regio Amersfoort is met de woondeal namelijk volop in het vizier van de Rijksoverheid.