Leusdense pinpas klaar voor Oekraïne

20 april 2022

Vorige week ontving gemeente Leusden de eerste honderd prepaid pinpassen van BNG Bank. De pas is een makkelijker en veiliger alternatief voor het contante geld.

Gevluchte Oekraïners die in de opvang zitten, krijgen leefgeld voor dagelijkse uitgaven zoals boodschappen en persoonlijke verzorging. Wie bij een gastgezin verblijft, krijgt nog een extra vergoeding. De uitbetaling is ingewikkeld omdat ze (nog) geen Nederlandse bankrekening hebben. Tot vorige week werd het leefgeld contant verstrekt. Jeanet Meesen regelt de uitbetaling van het leefgeld namens de gemeente en zorgt dat er elke week geld op de pas gestort wordt: “De prepaid pinpassen zijn een mooie tijdelijke oplossing. Onze Oekraïense gasten kunnen daarmee pinnen in de winkels en geld opnemen bij een geldautomaat. Dat is een stuk veiliger.”

De prepaid pinpas zelf is niet nieuw. Vooral grotere gemeenten gebruiken deze al voor dak- en thuislozen en zetten die nu ook  - in aangepaste vorm - in voor de vluchtelingen. BNG Bank, Vereniging Nederlandse Gemeenten en equensWorldonline hebben gezorgd dat nu alle gemeenten de prepaidkaarten kunnen aanvragen. “Daar wordt graag gebruik van gemaakt. We hebben nu 12.000 kaarten in bestelling van ruim 70 gemeenten. Leusden was er snel bij, vandaar dat we ze vandaag al hebben uitgereikt”, vertelt John Kuijten van BNG Bank. De komende dagen worden de passen uitgereikt, samen met een uitleg.