Maak kennis met afvalcoach Wilfred

02 februari 2022
Afvalcoach Wilfred. Credit Linda Bouritius Photography.

Wilfred is sinds kort als afvalcoach aan de slag in onze gemeente. Je kunt hem tegenkomen op straat of in je wijk. Met vragen over afvalscheiding of afval voorkomen kun je bij hem terecht. In de paar weken die hij nu werkt, merkt hij dat bijna iedereen het nut van afvalscheiding inziet en het ook graag goed wil doen. 

De meeste vragen die hij krijgt, gaan over pmd-afval: wat mag er wel en niet in? Hij spreekt veel mensen die bellen omdat hun pmd- container niet is geleegd. Laatst nog een mevrouw die er een vaas in had gedaan. De inzamelaar controleert steekproefsgewijs en met zo’n vaas erin, wordt de bak niet geleegd. Volgens Wilfred was er echt geen sprake van moedwil. “Ze was eerst niet blij met een nog volle bak, maar toen ik het uitlegde, begreep ze het gelukkig ook wel.” Daarnaast komt Wilfred veel sinaasappelnetjes of luiers in de pmd-bakken tegen. De netjes raken verstrikt in de scheidingsmachine en voor luiers zijn er speciale containers in Leusden.

Hoe hij zelf met afval omgaat? De waarde van afval zag hij wel in, maar het scheiden was naar eigen zeggen nog wel voor verbetering vatbaar. “Net als de mensen die ik nu tegenkom, wist ik ook niet van alles precies waar het in moest. Dat is nu natuurlijk wel veranderd.” Hij begrijpt goed dat het best wat inspanning kost om goed te scheiden. Zelf is hij fanatiek, maar zijn vrouw kan "af en toe wel een beetje aansporing gebruiken", aldus een lachende Wilfred.

Je komt Wilfred vast en zeker op straat een keer tegen. Spreek hem dan gerust aan en stel je vraag over afval. Natuurlijk kun je hem ook benaderen via gemeente@leusden.nl of 14 033 en vraag naar de afvalcoach.