Mijn energierekening: in het huis van Claudia zijn boven alle radiatoren weg. "Heel spannend"

08 maart 2022

Hoeveel betaal jij voor energie? In deze rubriek vertellen Leusdenaren over hun energierekening. Met deze keer Claudia die met haar gezin in de wijk Claverenblad-Wildenburg woont.

Hoe woon je?
“Ik woon in een tussenwoning uit de jaren ’80 in een gewoon standaardrijtje met mijn partner, een peuter en de tweede is op komst. Het woonoppervlakte is ongeveer 130 m2. Toen wij deze woning kochten rond 2016, was er bijna niets aan gedaan. We pasten het flink aan onze wensen aan, bouwden uit, plaatsten dakkapellen en veranderden de indeling op de eerste  verdieping. Daarvoor spraken we onder andere onze buffer aan en leenden wat van familie. Want we hopen hier nog lang te blijven wonen.”

Hoeveel betaal je voor energie?
“We betalen 125 euro per maand sinds begin van dit jaar. Voornamelijk voor het gebruik van gas voor de vloerverwarming en warm water. Afgelopen jaar was dat 2100 kwh stroom en 450 kuub gas. Koken doen we op elektra en we douchen niet elke dag. Elke dag douchen vinden wij ook helemaal niet nodig. Wat we eigenlijk heel spannend vinden, maar tóch deden, is dat we de radiatoren helemaal weghaalden op de verdiepingen. Daar verwarmen we dus niet meer. Hoe het is als de kinderen groter worden en daar spelen of studeren, moeten we afwachten. Zoals we er nu over denken, hangen we dan gewoon een warmtepaneel op.”

Blij mee?
“Absoluut, want je hoort ook wel heel andere bedragen. Voor ons wooncomfort én het klimaat hebben we de woning goed geïsoleerd en we merken dat dat helpt. Zoals de isolatie van de muren met voorzetwanden aan de binnenkant. Daarmee leveren we wat woonruimte in, ze zijn zo’n 5 cm dik, maar je merkt dat het daardoor prettig wonen is. Alleen in de badkamer en op de begane grond gebruiken we vloerverwarming.”

Heb je verder nog plannen om je energierekening te verlagen?
“Volgend jaar willen we de dakpannen vervangen en zonnepanelen laten leggen. En de uitbouw en de schuur voorzien van een ‘groen’ dak. Nu het klimaat verandert en de zomers warmer worden, hopen we dat een groen dak ook helpt tegen de warmte.”

Vind je het belangrijk om klimaatbewust te zijn?
“Het was voor mij en mijn partner een echte eyeopener om mensen in andere landen te zien omgaan met water. En letterlijk een stuk ontbossing te zien. Dat maakte ons pas echt bewust van het klimaat. Wij leven in een mooie wereld en dat willen we graag zo houden. In ons land gebruiken we veel energie en vaak onnodig naar mijn idee. Velen denken ook niet aan de onzichtbare verspilling van grondstoffen. Zij stappen bijvoorbeeld gewoon voor alles in de auto, maar klimaatverandering is zoveel meer dan de stroom- en gasrekening. Al tijdens mijn studie kreeg ik de prikkelende vraag 'wat is het kleinst mogelijke stapje dat je morgen al kan nemen?’ Door daar steeds mee bezig te zijn, krijg je overzicht en word je creatief. Wil je dan ook echt iets doen voor het klimaat, dan kan er echt heel veel!”

Wil je meer weten over hoe jij energie kan besparen? Kijk op www.ikwilwatt.nl en vind alles over energiezuinig wonen.