Nieuw in Leusden Toeristenwinkel 'Leusden Natuurlijk'

21 juni 2022
medewerkers van Down Town voor de winkel van Leusden Natuurlijk

Onlangs is de Toeristenwinkel Leusden Natuurlijk! officieel geopend. Je vindt hem aan ’t Erf in Leusden (bij het gemeentehuis). Maar wat biedt deze winkel? En waarom in Leusden? We vroegen het aan Peter van Breugel (voorzitter) en Thea Maas (coördinator).

Wat biedt de Toeristenwinkel Leusden Natuurlijk! Precies?

Leusden Natuurlijk! is de nieuwe naam van wat we kennen als de VVV Leusden, een beetje verstopt in de bibliotheek. In de nieuwe winkel vind je niet alleen toeristische informatie, maar ook cadeautjes en souvenirs met een maatschappelijke achtergrond en lokaal gemaakt. In ons pand zijn ook de eerste openbare toiletten van Leusden en de stichting Down Town Leusden gevestigd. De Toeristenwinkel is een maatschappelijke organisatie en werkt uitsluitend met vrijwilligers. De jonge mensen van Down Town Leusden hebben een verstandelijke beperking. Zij komen vanuit deze plek aan het werk en maken op deze manier deel uit van onze gemeenschap.

Waarom in Leusden?

Zoals hiervoor genoemd, had Leusden al jaren een toeristisch informatiepunt. Om het toerisme in deze gemeente te stimuleren - in het bijzonder wandelen en fietsen - openden we deze winkel. Overigens zonder winstoogmerk. Nu voelen we ons nóg meer een deel van Leusden.

Waar word je blij van in je werk?

Iedere klant die blij uit onze winkel gaat, maakt ons blij. Om de informatie die hij zocht, het gratis plattegrondje van Leusden, een leuk cadeau en zelfs de opluchting na hoge-nood. Of natuurlijk vanwege de algehele beleving van onze winkel. Nog blijer worden we als onze bezoekers vervolgens gaan shoppen in de winkels van Leusden.

Wat houdt je bezig?

Eén van de redenen om dit concept op te zetten is het feit dat ook De Hamershof -zoals veel andere winkelcentra- allang geen ‘place to buy’ meer is. De consument kan als ze dat wil alles online kopen en thuis laten bezorgen. Het winkelcentrum moet meer een ‘place to be’ worden, wat betekent dat er meer beleving moet komen. We hopen dit met het aantrekken van toeristen waar te maken.

Tot slot: Waar mag je jullie altijd voor wakker maken?

Peter: ‘mijn guilty pleasure is een appelbeignet van goede kwaliteit met een goede cappucino.’ Thea mag je altijd wakker maken met een mooie zonsopkomst; als de wereld langzaam gaat ontwaken. De rust en stilte en dan een lekker ontbijtje.