Oesterzwammen kweken op koffiedik

27 juli 2022

Veel mensen starten hun dag met een bakkie. Koffie is een van de bekendste drankjes ter wereld. Na het zetten, wordt de drab meestal weggegooid. In de gft-bak natuurlijk! Maar waarom het koffiedik niet gewoon hergebruiken? Je kunt er heerlijke paddenstoelen op kweken.

Bijna 40 Leusdenaren namen de proef op de som. Zij deden mee aan de workshop ‘Oesterzwammen kweken op koffiedik’ bij De Groene Belevenis. Nadat wethouder Alexandra Kolkman het koffiedik van de gemeente hoogstpersoonlijk kwam brengen, gingen de deelnemers onder leiding van de Fungi Factory aan de slag. Het recept is als volgt: koffiedik mengen met houtsnippers, kalk, water en sporen van zwammen gemengd met graan. Als alles goed gaat, moeten daar over een paar weken verse oesterzwammen uit groeien. Jill en Kirsten, medewerkers bij de gemeente, hebben de smaak in ieder geval te pakken. In het eet-/werkcafé van het Huis van Leusden is een speciale plek in de koeling gereserveerd voor de paddenstoelenkweek.

De workshop is onderdeel van Duurzaam Doen Leusden en wordt georganiseerd door De Groene Belevenis in samenwerking met de gemeente. Op 8 september is er weer een workshop waarvoor je je kunt aanmelden.