Ons pand dateert uit de jaren 70 maar heeft wel energielabel A

21 juni 2022
Jan Pieter Cleveringa, CEO van NEH Group

Deze keer in de serie 'Energie-inzichten van Leusdense ondernemers': Jan Pieter Cleveringa, CEO van NEH Group aan de Kastanjelaan in Leusden.

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?

 “Vanuit onze dienstverlening hebben we veel energie slurpende servers en storage in gebruik die ook nog gekoeld moeten worden. Essentiële apparatuur om onze woningcorporatieklanten te bedienen die, door te outsourcen bij ons bedrijf, juist weer veel minder stroom verbruiken.”

Energietransitie: afwachten of in actie komen?

“De pandemie maakt actie nog duidelijker. Heb je gezien hoe schoon de lucht is zonder het vliegverkeer? Er is geen tijd te verspillen aan lange gesprekken, onderzoeken of plannen. Natuurlijk kunnen wij alléén niet alle milieuproblemen wegnemen, maar wel ons deel bijdragen aan een oplossing.”

Welke energiemaatregelen heb je inmiddels genomen?

“Ons pand dateert weliswaar uit de jaren ’70, maar heeft energielabel A. Er ligt een compleet nieuw dak op, voorzien van goede isolatie. En overal is ledverlichting met bewegingsmelders. Nu zijn we toe aan een grotere stap. Ons doel is een forse gasreductie met 160 zonnepanelen en twee innovatieve warmtepompen. Een innovatie die - volledig stil - veel warmte haalt uit de lucht.”

Wat leveren de energiemaatregelen op?

“Duurzaamheid past bij de filosofie van ons bedrijf. De natuur en het milieu vinden wij enorm belangrijk en dat stralen wij graag uit. Zo hebben wij al jarenlang een 30-tal zonnepanelen op het dak. Wij hopen dat onze maatregelen vele anderen inspireren.”

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?

“Wees creatief en kom in actie! En weet je niet waar te beginnen of heb je weinig financiële middelen? Vraag dan eens een helpende hand, bijvoorbeeld van een andere ondernemer.”

Tot slot, waar krijg jij energie van?

“Er zijn zó veel zaken waar ik energie van krijg: een boek lezen in de zon, het gezin en de kinderen, een rondje golf om een paar te noemen. Maar niet van het biertje drinken in de kroeg, haha. Anderen helpen, daar krijg ik ook veel energie van. Bijvoorbeeld het coachen van jonge mensen. Want het overdragen van kennis en ervaring aan een volgende generatie geeft enorm veel voldoening.”

Wil je meer weten over hoe jij energie kan besparen? Maak gebruik van gratis advies. Meer over duurzaam ondernemen vind je op onze website.