Opening vernieuwde brandweerkazerne en politiepost

10 juli 2024
De vernieuwde brandweerkazerne in Leusden wordt officieel geopend door Niels Bergsteijn, Gerolf Bouwmeester en Matthijs van der Veen (van links naar rechts).

'Samen sterk!' Het motto van brandweer en politie in de vernieuwde brandweerkazerne. Op maandagavond 8 juli 2024 zijn de vernieuwde brandweerkazerne en de politiepost aan de Burgemeester van der Postlaan officieel geopend door burgemeester Gerolf Bouwmeester en wethouder Frank de Wit.

De feestelijke opening van de brandweerkazerne gebeurde in aanwezigheid van politie en vrijwillige brandweerlieden die de kazerne gaan bemannen.

Toekomstbestendig

De feestelijke gebeurtenis werd geopend door wethouder Frank de Wit met een toespraak over de uitdagende weg die is genomen naar een toekomstbestendige brandweerkazerne.

Burgemeester Gerolf Bouwmeester nam het stokje over met een pakkend citaat: “Veiligheid bereikt men niet door muren te bouwen, maar door deuren te openen!”

Hij nam de aanwezigen mee terug in de tijd, naar de allereerste steen die werd gelegd in 1991 door de toenmalige burgermeester Fons Panis. De eerste steen die nog steeds een prominente plek heeft in de nieuwe kazerne. Burgemeester Gerolf Bouwmeester benadrukte in zijn speech dat de kazerne echt weer “een thuis” moet zijn. Het is meer dan alleen een kazerne waar dienstverleners in- en uitlopen.

Betere samenwerking

De urgentie om de brandweerkazerne te vernieuwen was hoog. De faciliteiten waren niet meer van deze tijd en het pand voldeed niet aan de gewenste duurzaamheidseisen. Nadat de nodige uitdagingen waren getrotseerd, zoals juridische procedures en de financiering, begon in september 2023 de renovatie van de kazerne.

De vrijwillige brandweerlieden namen hun tijdelijke intrek bij het politiebureau in Leusden aan De Twijnderij.

Postcommandant Matthijs van der Veen vertelt hierover: “Het was fijn om onze intrek te nemen bij de politie. We voelden ons echt te gast en het gaf een vertrouwd gevoel.”

Dat het “samenwonen” tussen brandweer en politie de samenwerking ten goede komt, beaamt Niels Bergsteijn, teamchef politie Zeist, Bunnik, Leusden en Woudenberg (ZBLW). “We hebben nu meer persoonlijk en laagdrempelig contact. Regelmatig lunch ik aan de gezamenlijke picknicktafel die in de kazerne staat. Het werkt goed om politie en brandweer te verenigingen in één gebouw. Dit is toch wel iets waar we trots op mogen zijn als inwoner van Leusden.”

Voor inwoners betekent dit dat de politie nog steeds dichtbij en zichtbaar is, wat bevorderlijk is voor de veiligheid in de gemeente.

Toekomst

Op deze avond ontvangen de vrijwilligers een speciaal geschenk van de gemeente: een bijzonder bankje dat binnenkort wordt geplaatst bij de kazerne en is voorzien van de tekst “SAMEN STERK, dit bankje eert de samenwerking tussen onze brandweer en politie, die zich dag en nacht inzetten voor inwoners van Leusden.”

Naast het bankje komt een oude gerestaureerde meldpaal te staan. Daarnaast ontvingen de vrijwilligers nog een cheque van vijfhonderd euro van de gemeente Leusden en eenzelfde bedrag van de Veiligheidsregio Utrecht. Postcommandant Matthijs van der Veen geeft aan dat het totale bedrag zal worden gebruikt voor verdere aankleding van de ontspanningsruimte.

Namens de gemeente Leusden wensen we de vrijwilligers van de brandweer en het politiekorps veel werkplezier in de vernieuwde brandweerkazerne.