Opvang vluchtelingen in de gemeente Leusden

24 maart 2022

In de gemeente Leusden worden inmiddels circa 80 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Dit gebeurt deels in particuliere opvanglocaties, waaronder gastgezinnen, en deels in gemeentelijke opvanglocaties.

De gemeentelijke opvanglocaties die momenteel beschikbaar zijn zitten inmiddels vol. Het gaat hierbij om hotel Van der Valk (tot 31 maart), de Internationale School voor Wijsbegeerte (tot 31 mei) en appartementencomplex Sine Cura in Achterveld (tot 31 december).

De enige overgebleven opvangmogelijkheid is op dit moment particuliere opvang bij gastgezinnen. Op korte termijn verwachten wij nog enkele kleinschalige opvanglocaties in de omgeving. Hierover zijn wij nog in gesprek. Deze extra opvang gebruiken we als overloop locaties voor het geval opvang bij inwoners door omstandigheden niet meer lukt.

Opvanglocaties voor langere termijn

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om te komen tot een meer permanente opvanglocatie, waar de opvangmogelijkheden centraal geregeld worden. Met AFAS zijn we daarover in gesprek over het voormalig Zilverenkruis/ Achmea gebouw op bedrijventerrein De Horst. Wanneer de verbouwing van het ruime gebouw start is nog onbekend. Door de vluchtelingen op één locatie te huisvesten kunnen vluchtelingen elkaar eenvoudig ontmoeten en ondersteunen. Ook is de begeleiding op één locatie makkelijker te organiseren door de gemeente.  

Opvang door inwoners

Gastgezinnen vallen niet onder gemeentelijke opvang en moeten daarom veel zaken zelf regelen voor de vluchtelingen die zij opvangen, denk aan eten, drinken, vervoer, zorg enzovoort. Uiteraard komen deze vluchtelingen wel in aanmerking voor de landelijke regelingen en voorzieningen zoals verzekeringen, medische voorzieningen en scholing. Nogmaals raden wij gastgezinnen met klem aan om – wanneer dit nog niet gebeurd is – de opvang van vluchtelingen bij de gemeente te registreren via het formulier Huisvesting Oekraïners. Heeft u als gastgezin vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 033 of via het mailadres gemeente@leusden.nl.

Dagbesteding

Bij de opvang van de vluchtelingen richt de gemeente zich in de eerste plaats op het registreren en huisvesten van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast coördineren wij zaken als onderwijs, werk en gezondheidszorg. Dagbesteding wordt door vrijwilligers verzorgd. Door Achterveld Voor Achterveld (DAVA) creëert in Achterveld een huiskamer voor de Oekraïense vluchtelingen om elkaar te ontmoeten, samen koffie te drinken en te inventariseren wat de behoefte van de vluchtelingen is met betrekking tot dagactiviteiten. De eerste ontmoetingen in Achterveld zijn op 5 april 2022.

Gastvrij Leusden organiseert in samenwerking met de Koningshof in Leusden ook een huiskamer. De eerste ontmoetingen zijn op 26 maart 2022. Gastgezinnen kunnen de mensen die zij opvangen aanmelden voor deze eerste ontmoeting viaGastvrij Leusden.

Meer informatie

Heeft u als bedrijf of particulier algemene vragen rondom de opvang van Oekraïense vluchtelingen? Neem dan contact op met de Veiligheids Regio Utrecht (VRU) via telefoonnummer 088 878 4460 of via het mailadres vru-info-oekraine@vru.nl. Dit informatiepunt is zeven dagen per week van 08:00 tot 20:00 uur beschikbaar.U kunt de ontwikkelingen in Leusden volgen via www.leusden.nl/oekraine. Daar vindt u ook antwoorden op veel gestelde vragen.