Otter gesignaleerd in Leusden!

14 maart 2022

Er waren al meldingen van ottersporen in Leusden, en nu hebben we ook de beelden! Ellen van Norren maakte deze nachtfoto. Zij is otteronderzoeker bij de Zoogdiervereniging en inwoner uit Leusden.

In 1989 was er geen otter meer in Nederland. Twintig jaar geleden is hij opnieuw in de Overijsselse Weerribben teruggezet en is nu met zijn opmars bezig. De otter heeft oevers met dekking nodig, eist een goede waterkwaliteit en natuurlijk voldoende vis. Van Norren: “Met de terugkomst van de otter krijgen we een kers op de taart voor al het werk om een gezonde waterrijke natuur te realiseren.”

Pas op: overstekende otters

Waar precies de otter gesignaleerd is, wil Van Norren niet zeggen om de rust van de otter niet te verstoren. Het lukt ook maar weinig mensen om hem echt te zien. Otters zijn nachtdieren en hebben een groot territorium van wel 10 kilometer oever. Geschikt zijn bijvoorbeeld het Valleikanaal, de beken, de Eem en zelfs de binnenstad van Amersfoort. Ellen heeft op verschillende plekken sporen gevonden. “Wat veel mensen niet weten, is dat otters vooral op de oever leven. Daar eten ze hun visje, rusten ze, krijgen ze jongen en verdedigen ze hun grote territorium tegen andere otters. Otters leven graag in hun eentje. Het water gebruiken ze om te jagen op vis.”  Helaas wordt ieder jaar een kwart van de Nederlandse otterpopulatie doodgereden. Het is belangrijk dat een otter die langs het water richting een weg loopt, er onderdoor wordt geleid. Dat lijkt in Leusden gelukkig goed voor elkaar. Momenteel zijn er naar schatting 500 otters in Nederland.

Meer informatie over de otter lees je op de website van De Zoogdiervereniging.