"Pak als eerste de grootste energieverbruiker aan"

27 juli 2022

Deze keer in de serie Energie-inzichten van Leusdense ondernemers: Tom van der Valk, eigenaar van Hotel Van der Valk aan de Philipsstraat. Het hotel doet elk jaar een check op de grootste energieverbruikers. De kamers worden op een slimme manier verwarmd.

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?
De grootste energieslurper was de gasgestookte verwarmingsketel voor de hotelkamers. We gebruiken nu een warmtepomp en zijn bezig alle kamers te voorzien van slimme sturing. Boek je een hotelkamer dan gaat de verwarming automatisch 2 uur voor aankomst aan en weer uit na vertrek.

Energietransitie: afwachten of in actie komen?
Alles is er! Dus waarom afwachten? De technologie is enorm vooruitgegaan en er zijn nu veel betaalbare mogelijkheden.

Welke energiemaatregelen heb je inmiddels genomen?
Vanuit onze visie op duurzaamheid werken wij met een jaarplan voor verbeteringen. En niet alleen in de bedrijfsvoering, waarvoor we ook het gouden Green Key Keurmerk hebben. We realiseerden zonnepanelen, ledverlichting, een gasloze keuken en gaan - als tussenstap naar volledig gasloos – over op meerdere kleine HR-ketels voor de warmwatervoorziening in de kamers. Kleine ketels zet je gerichter in dan één grote en zijn zuiniger voor dit doel dan een warmtepomp.

Wat leveren de energiemaatregelen op?
Voor ons is het belangrijk dat de maatregelen bijdragen aan het geheel van comfort, hygiëne én klimaat. Iedereen begrijpt dat het onzin is om een ruimte die je niet gebruikt te koelen of te verwarmen. En zoals het licht in en rond het pand, dat nu automatisch bij zonsondergang uitgaat of gedimd wordt, stralen we uit hoe belangrijk maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) voor ons is.

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
Ga stap voor stap te werk. En laat je adviseren door een deskundige. Begin met onderzoek en pak als eerste de grootste energieverbruiker aan. Wij doen elk jaar een check. Daarmee ontdekten we dat we met ‘slimme sturing’ flink kunnen besparen én tegelijkertijd comfort en sfeer verhogen.

Tot slot, waar krijg jij energie van?
Goede reviews van blije gasten (en natuurlijk stiekem de hoogste score vergeleken met de andere hotels in onze keten). En comfort bieden tot in de puntjes, zoals met de elektrische laadpalen, het groenste Gran Casino van Nederland en een heuse Dunkin’ Donuts Pop-up store bij ons hotel.