Mijn energierekening: Paul en zijn vrouw kochten 10 jaar geleden bewust een nieuwbouwwoning. Wat is dan nog rendabel om te isoleren?

12 oktober 2022

Hoeveel betaal jij voor energie? In deze rubriek vertellen Leusdenaren over hun energierekening. Met deze keer Paul die met zijn vrouw en twee tieners in een 2-onder-1 kapwoning in de wijk Tabaksteeg woont. Hun energierekening is 336 euro per maand.

Hoe woon je?
“In 2012 is onze ruime twee-onder-een-kapwoning opgeleverd en sinds april wonen we er nu al weer 10 jaar. De woonoppervlakte is ongeveer 160m2. We hebben de woning onlangs opgefrist en opnieuw ingericht. Er is een mooie veranda in de tuin gebouwd en sinds 3 jaar hebben we een gaskachel in de woonkamer. Vanaf het begin koken we op inductie.”

Hoeveel betaal je voor energie?
“Wij betalen nu 336 euro per maand sinds de prijzen omhoog zijn gegaan. Voorheen betaalden we nog rond de 200 euro per maand. Ik heb eigenlijk geen idee of dat veel is voor een jong huis. En of we nu meer energie gebruiken nu onze kinderen groter zijn. We zijn niet bewust bezig met wat wij verbruiken aan energie. Wat we wel weten is dat onze gaskachel zorgt voor een wat hoger gasgebruik. Maar het is wel direct warm in huis, want de opwarmtijd van de vloerverwarming in onze woonkamer is nogal lang. Bovendien staat zo’n kachel en geeft sfeer in huis.” 

Blij mee?
“Nog wel, want wat is tegenwoordig niet duur? Op dit moment hebben we een variabel energiecontract. Je hoort wel geluiden dat de energieprijzen nog veel hoger worden. Daarvan worden we minder blij. En shoppers zijn we niet; we zitten al jaren bij dezelfde energieleverancier.”

Heb je plannen om je energierekening te verlagen?
“Nee. We kochten destijds bewust een nieuwbouwwoning die aan alle kanten geïsoleerd is. Wel hebben overal ledlampen aangebracht. Wat is dan nog rendabel om te isoleren? Dat is toch een van de voordelen van nieuwbouw!? Natuurlijk gaan we mee in de plannen om van het gas af te gaan, maar pas als de cv-installatie moet worden vervangen of kapot gaat. Ik kan me wel voorstellen dat als je een ouder huis hebt of de energierekening niet meer kan betalen, je wel in actie moet komen.”

Vind je het belangrijk om klimaatbewust te zijn?
“We proberen rekening met het klimaat te houden en weten dat onze generatie het verschil gaat maken. Maar we vinden dat ook best lastig. Wellicht kunnen we overstappen op elektrisch rijden en zonder dampende uitlaat naar het werk rijden. We wachten af tot er meer opties komen.”

Wil je meer weten over hoe jij energie kan besparen? Kijk op www.ikwilwatt.nl en vind alles over energiezuinig wonen.