Sporten en bewegen voor iedereen met een beperking

19 december 2022
wethouders en buurtsportcoaches aangepast sporten

Op woensdagavond 14 december 2022 werd de samenwerking tussen de gemeente Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg verlengd. In sportcomplex Amerena werd dit bekrachtigd door de ondertekening van het hernieuwde convenant voor de periode van 2023 – 2026. Na ondertekening werd gelijk uitvoering gegeven aan de kennisdeling over sport en bewegen met niet aangeboren hersenletsel.  

Sport en bewegen mogelijk maken voor iedereen met een beperking. Met dat doel kwamen de gemeenteambtenaren in de regio Eemland in 2017 jaar voor het eerst bij elkaar.

Grenzeloos Actief

Met het convenant “Grenzeloos Actief” is de samenwerking van 2019 tot en met 2022 geborgd. Er is een regionaal samenwerkingsverband opgezet rondom aangepast sporten. Op de website van Uniek Sporten kan iedereen met een beperking de mogelijkheden terugvinden. Door betere en verdere samenwerkingen zal het aanbod en netwerk in de toekomst blijven groeien. Het streven is om voor iedereen die in beweging wil komen een passende plek bij een sportvereniging of sportaanbieder te vinden.

Aangepast sporten

Sportdeelname onder mensen met een beperking ligt aanzienlijk lager dan bij mensen zonder beperking.

“Er zijn verschillende redenen waardoor mensen met een beperking een drempel ervaren om te gaan sporten. Eén daarvan is omdat ze niet goed weten wat er mogelijk is en waar dit mogelijk is, maar ook omdat ze bijvoorbeeld moeite hebben om er te komen. Door de regionale samenwerking is al het aanbod in kaart gebracht en terug te vinden op www.unieksporten.nl. Middels de regionale samenwerking wordt er snel geschakeld tussen de buurtsportcoaches en weten we van elkaar wat er speelt binnen de verschillende gemeenten met als uiteindelijke doel om zoveel mogelijk inwoners met een beperking toe te leiden naar een passende plek bij een sportvereniging of sportaanbieder.” zegt Luuk Fugers, regio coördinator aangepast sporten. 

Samenwerking

De samenwerking gaat verder dan het in kaart brengen en bijwerken van de sportmogelijkheden voor mensen met een beperking. Op beleidsniveau zitten de verschillende gemeenten om tafel. Zij stellen de buurtsportcoaches in de gelegenheid om ook op uitvoerend niveau samen te werken. Dit leidt tot mooie verbindingen waar sporters met een beperking, sportverenigingen en sportaanbieders in de regio Eemland voordeel van hebben.

Buurtsportcoaches in Leusden

De buurtsportcoaches in Leusden werken met diverse partijen samen. Bijvoorbeeld de sport- en beweegaanbieders (Leusden in beweging), de zorg, wijkteams, kinderdagverblijven, ontmoetingsplekken en onderwijs. Mirjam Hagenaar, buurtsportcoach passend sporten, (op de foto 2e van rechts, onderaan) is kortgeleden landelijk uitgeroepen tot Buurtsportcoach van het jaar 2022. Daarin stond het thema Inclusie en Aangepast Sporten centraal. Met ervaring en passie zet zij zich in voor iedereen die een drempel ervaart om te gaan bewegen. In samenwerking met een groot netwerk maakt zij bewegen voor iedereen mogelijk. Inwoners van Leusden kunnen met hun beweegvragen bij Mirjam, van het Beweegloket van Lariks terecht.

Op de foto staan de wethouders en de “buurtsportcoaches aangepast sporten” per gemeente.