Wel twee of drie keer zoveel elektriciteitskasten in 2050

02 mei 2022

Misschien ben je er al vaak langsgekomen: er staan nogal wat elektriciteitskasten in Leusden. Wij vroegen de netbeheerder in Leusden hoe het stroomnetwerk in onze gemeente is georganiseerd. Het goede nieuws: Leusden heeft een stabiel netwerk.

De netbeheerder in Leusden is Stedin, verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en gas. Theo Oostendorp, Key Accountmanager Overheden, Provincies & RWS, vertelt dat de elektriciteit in Leusden momenteel binnenkomt op 50.000 Volt via een hoogspanningsstation. Vandaar lopen er kabels in ringen naar de wijken. In de bekende elektriciteitskasten wordt de hoogspanning omgezet in de laagspanning die iedereen in huis gebruikt. In Leusden staan nu 164 elektriciteitskasten die de stroom omzetten. De grootte van deze kasten verschilt door de hoeveelheid kabels. Daarnaast staan er ook nog eens 154 kleinere elektriciteitskasten in de wijken voor het verdelen van de spanning. In de toekomst komt er nog een hoogspanningsstation bij in Leusden. En in 2050 zijn er wel twee of drie keer zo veel elektriciteitskasten die de stroom omzetten in Leusden, afhankelijk van de vraag naar stroom.

Door de veranderende behoefte aan stroom maakt het uit of een wijk jong is of oud
Een elektriciteitsnetwerk wordt aangelegd bij de bouw van een wijk en gaat jarenlang mee. Het netwerk wordt altijd ruimer gemaakt dan nodig is. Oostendorp: “Toen in de jaren ‘70 en ‘80 nieuwe wijken werden gebouwd, was de energietransitie niet voorzien. Een energienet dat toen eigenlijk te ‘zwaar’ was, blijkt nu soms te ‘licht’ door de toenemende vraag naar stroom en de mogelijkheid van teruglevering bij het opwekken ervan. Daarom hebben de wijken die nu worden gebouwd dikkere kabels en meer elektriciteitsstations. Er zitten dan minder huizen op een kabel. Hoe fijn is dat!?”

Steeds meer huishoudens wekken nu zelf stroom op, zoals met zonnepanelen. Daarom is het belangrijk de netbeheerder te informeren dat je zonnepanelen op je dak hebt geplaatst
Oostendorp vertelt dat het aantal zonnepanelen groeit en deze trend in Leusden niet anders is dan in andere gemeenten. Dat blijkt uit de cijfers van Stedin. In de gemeente Leusden is het vermogen van alle zonnepanelen samen in 10 jaar tijd gegroeid van 0,10 naar 11,61 megawatt. Ieder huishouden krijgt een vergoeding voor elke keer dat de zonnepanelen meer stroom leveren dan het huishouden gebruikt. Belangrijk is dat de netbeheerder op de groei en behoefte aan stroom inspeelt. Daarom is het aanmelden van zonnepanelen wat Stedin betreft verplicht. Dat vergroot de kans voor Stedin om het energienet op tijd te verzwaren, uit te breiden of investeringen aan het net te doen.

In verschillende media lees je dat de capaciteit van het stroomnetwerk is bereikt. En soms worden zonnepanelen en apparaten zelfs (automatisch) uitgezet. Is dat in Leusden ook zo?
Leusden heeft een stabiel elektriciteitsnetwerk en het komt in deze gemeente relatief weinig voor dat de capaciteit van het stroomnetwerk in de woonwijken is bereikt, stelt Oostendorp gerust. Vervolgens legt hij uit hoe het kan gebeuren dat zonnepanelen zich soms uitschakelen. “Bij heel zonnige momenten loopt de spanning op, doordat veel huizen met zonnepanelen zijn aangesloten. Voor de veiligheid schakelen zonnepanelen zich dan soms uit. Zelden speelt dat probleem in een hele wijk, maar soms bij één woning of een deel van een straat. Stedin probeert dergelijke problemen altijd te voorkomen. Ook hiervoor is het belangrijk dat installaties worden aangemeld en dat mensen bij Stedin melden (stedin.net/klantenservice, red.) als hun zonnepanelen soms uitschakelen.”
Ondanks dat zonnepanelen tijdens piekmomenten soms uitschakelen, blijft het een slimme keuze om zonnepanelen te nemen. De terugverdientijd van de panelen is dan misschien iets langer, maar het is natuurlijk wel goed voor het klimaat.

Hoe helpt Stedin bij het slimmer gebruiken van het stroomnet?
Stedin praat actief met gemeenten over de plannen en mogelijkheden rond de energietransitie. Ze adviseert en levert input op basis van kennis en data. Een mooi Leusdens voorbeeld is de wijk Rozendaal, waarbij Stedin vanaf het begin (2019) nauw betrokken is om deze Leusdense wijk aardgasvrij te maken.