Zoekgebieden voor woningbouw in het buitengebied

27 augustus 2020

Het college stelt de raad voor om 3 zoekgebieden in het buitengebied aan te wijzen voor woningbouw. Daarmee kan worden voldaan aan de Leusdense woningbehoefte. Het betreft een gebied aan de zuidzijde van de wijk Tabaksteeg en 2 gebieden bij Achterveld. Naast de 3 zoekgebieden wordt in de kern Stoutenburg ruimte geboden aan enige extra woningbouw in de vorm van inbreiding binnen de lintbebouwing.

750 woningen buiten de bebouwde kom

Tot 2040 moeten in Leusden in totaal 750 woningen worden gebouwd, om te voldoen aan de woningbehoefte. Deze behoefte van zo’n 50 woningen per jaar is naar voren gekomen uit de inventarisatie die is gedaan voor de omgevingsvisies voor het stedelijk gebied en het buitengebied. Toen is ook al geconstateerd dat de ruimte die hiervoor nodig is niet gevonden kan worden binnen de bebouwde kom. Het college heeft daarom gezocht naar geschikte locaties in het buitengebied van de gemeente. Uitgangspunten bij de zoektocht waren de nabijheid van voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. De gebieden met een hoge natuurwaarde, waterbergingsgebieden en groene bufferzone langs het Valleikanaal zijn buiten beschouwing gelaten. Deze gebieden zijn in de omgevingsvisies ook als zodanig benoemd.
Naast de 3 zoekgebieden wordt in de kern Stoutenburg ruimte geboden aan enige extra woningbouw in de vorm van inbreiding binnen de lintbebouwing. Aan de Hessenweg en Horsterweg kan dit ruimte bieden aan ongeveer 30 extra woningen.

Voorkeursrecht gemeenten (Wvg)

Om prijsspeculatie en prijsopdrijving te voorkomen, heeft het college de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op de betreffende gebieden gevestigd. De gemeente kiest op dit moment nog niet voor actieve aankoop van de grond. De 3 zoekgebieden zijn immers nog onderwerp van een open discussie over de exacte ligging en omvang van de nieuwe woningbouwlocaties. Met het opleggen van de Wet voorkeursrecht gemeenten op de locaties, wil de gemeente speculatie en prijsopdrijving voorkomen en ervoor zorgen dat Leusden in de toekomst  op een betaalbare wijze haar woningbouwambities kan realiseren.

Besluitvorming 

De raad beslist op 1 oktober of hij instemt met de aanwijzing van de 3 zoekgebieden en de inbreiding in Stoutenburg. Over het voorstel voor de vestiging van de Wet voorkeursrecht gemeenten op de drie zoekgebieden neemt de raad op 12 november een besluit.

Wanneer de raad instemt met de voorstellen worden de zoekgebieden ook ingebracht als zoekgebieden voor het Ontwikkelbeeld 2030-2040 dat door Regio Amersfoort wordt opgesteld. In dit proces worden ook belanghebbende organisaties en maatschappelijke partners betrokken.

Interactie met de samenleving 

De gemeente Leusden hecht er echter aan dat ook inwoners nauw betrokken worden bij de planvorming. Het is nu nog niet bekend of en hoe dit vorm gaat krijgen. Wanneer hiervoor in het regionale proces onvoldoende ruimte wordt geboden, organiseert Leusden zelf een interactie met de samenleving.

Meer informatie