Wat is het effect van de bestrijding eikenprocessierups?

25 juni 2020
eikenprocessierups

In Leusden is de eikenprocessierups in april 2020 bestreden met het biologische bestrijdingsmiddel Xentari in hoofdzakelijk de bebouwde kom. In het buitengebied is bestreden met de zogeheten aaltjes (wormpjes).

Na een inventarisatieronde door Leusden kunnen we constateren dat er dit jaar 30 a 40 % minder nesten zijn dan vorig jaar en ze zijn ook veel kleiner. Dit is ook de landelijke trend. Hoe komt dat?

De Xentari heeft in Leusden zeer effectief gewerkt. In de bomen die met Xentari zijn bespoten, komen vrijwel geen rupsen voor. In de bomen die met aaltjes zijn bestreden is het effect echter minimaal.  De binnengekomen  meldingen komen dan ook voornamelijk uit plekken in het buitengebied waar we niet of met aaltjes hebben gespoten. Om de overlast daar te verminderen, gaat de gemeente volgende week nesten wegzuigen op de Hamersveldseweg, Laapeerseweg, Asschatterweg,  Emelaarseweg, ‘t Jannendorp, Jan van Arkelweg, Hessenweg en Stoutenburgerlaan.

Contact met de gemeente


Door de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus zijn de openingstijden aangepast. Burgerzaken werkt alleen op afspraak op werkdagen tussen 9.00-16.30 uur. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033. In deze coronaperiode kunt u gewoon een afspraak maken.
Wel vragen wij u om bij uw bezoek aan het Huis van Leusden rekening te houden met de volgende maatregelen. Zo kunnen we verspreiding van het coronavirus voorkomen.

  • Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts? Blijf dan thuis. Wij maken graag een nieuwe afspraak met u.
  • Kom alleen, of met maximaal 1 begeleider, naar uw afspraak.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
  • Houd 1,5 meter afstand van andere personen.
  • Betaal zoveel mogelijk contactloos.
  • Kom niet te vroeg naar uw afspraak. 
  • Bent u klaar? Verlaat dan het Huis van Leusden om ruimte te maken voor andere bezoekers.
Afspraak maken
14 033
vanuit het buitenland (+31) (0)33 496 16 11
't Erf 1, 3831 NA Leusden
Vandaag: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Morgen: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Logo certificaat toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Leusden