Driekwart Leusder jongeren wil zelf meer doen tegen klimaatverandering

30 oktober 2019
Infographic met smartphone en tekst

Bijna 80% van de jongeren in gemeente Leusden maakt zich zorgen om klimaatverandering. Sterker nog, 75% zou zelf best wat meer willen doen om die tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek onder 147 jongeren tussen de 16 en 26 jaar, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) uitvoerde in opdracht van de gemeente. Met behulp van de online tool Swipocratie kregen de deelnemers diverse klimaatdilemma’s voorgelegd én konden ze al ‘swipend’ aangeven hoe de gemeente moet verduurzamen. De resultaten, vandaag gepubliceerd, geven een uniek inkijkje in de belevingswereld van de nieuwe generatie.

Wel vaker met het OV, maar niet minder vliegen

Om onze energiebehoefte klimaatvriendelijker te maken, zijn er grofweg twee mogelijkheden: energie besparen, en het restant duurzaam opwekken. Daarom werd de jongeren eerst gevraagd welke duurzame keuzes zij zouden willen maken in het dagelijks leven. Wat blijkt? De meeste jongeren in Leusden zijn best bereid om korter te douchen, vaker met het OV te reizen, minder kleding te kopen en minder vlees te eten. Maar het gebruiken van een deelauto of inleveren op die verre vliegvakantie? Dat is voor twee op de drie jongeren nu nog een brug te ver.

Liever één grote windmolen dan 15 voetbalvelden vol zonnepanelen

In Leusden zijn de jongeren over het algemeen positief over de opwekking van duurzame energie. Zowel de opwekking van energie met windmolens als zonnepanelen op daken en zonnevelden kunnen op instemming rekenen. De jongeren kregen vervolgens een aantal dilemma’s voorgelegd: want wat nou als je moet kiezen tussen twee opties met dezelfde energie-output? Ga je dan voor 15 voetbalvelden vol zonnepanelen in plaats van één windmolen? Het antwoord is nee: 80% van de respondenten heeft liever een windmolen. Driekwart van de jongeren ziet daarbij liever één grote windmolen (150m) in het landschap, dan 300 kleine molens van 15 meter hoog. En de mestvergister werd als minder goede oplossing gezien: slechts 25% kiest hiervoor wanneer ze de keus moeten maken tussen een windmolen en een vergister.

5 november: ontwerpen met jongeren

De campagne kent nog een vervolg: in de live-sessie op 5 november kunnen jongeren zelf een ontwerp maken voor een energieneutraal Leusden. Daarom ook een oproepje: ben jij tussen de 16 en 26 jaar, woon jij in gemeente Leusden en wil je samen met andere jongeren aan de slag om een plan te maken over hoe we de gemeente van duurzame energie kunnen voorzien? Meld je dan aan via swipocratie@nmu.nl. Let op: er zijn beperkt plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

‘Swipocratie’ wordt georganiseerd met steun van de provincie Utrecht.