Inspraakmoment over windenergie langs A28 op 13 mei 2024

07 mei 2024

De gemeenteraad nodigt inwoners en belanghebbenden uit om zich uit te spreken over mogelijke windturbines langs de A28. De raad wil op deze manier de tijd nemen om inwoners te laten reageren op het raadsvoorstel, voordat er een besluit wordt genomen op 23 mei. Er is daarom een speciaal inspraakmoment gereserveerd op maandag 13 mei om 20.30 uur.

Voorstel wind

Het voorstel van de meerderheid van het college is om in te stemmen met windturbines langs de A28 en om daarmee windturbines elders binnen de gemeente te voorkomen. Ook stellen zij voor om de nieuwste milieunormen toe te passen en willen zij mogelijkheid tot participatie. Het college is tot dit voorstel gekomen vanwege toenemende druk op de RES-regio Amersfoort om de doelen van de RES (Regionale Energiestrategie) voor 2030 te behalen. De provincie heeft de gemeenten opgeroepen om voor de zomer te komen tot een concreet voorstel voor het grootschalig opwekken van duurzame energie, zodat tegemoet wordt gekomen aan de wettelijke afspraken uit het Klimaatakkoord en de afspraken uit de RES. Komt een gemeente voor die tijd niet met concrete plannen dan is de provincie aan zet. De provincie is het bevoegd gezag voor windturbines, ook binnen de gemeentegrenzen. Tot de zomer heeft de gemeente Leusden de mogelijkheid om met eigen plannen voor de grootschalige opwek van duurzame energie te komen. 

Onderzoek wensen en mogelijkheden

Om een beeld te krijgen van de wensen en prioriteiten van inwoners rond grootschalige opwek heeft in 2023 een inwonerraadpleging plaatsgevonden. Mede op basis hiervan heeft de Gedeputeerde Staten de meest kansrijke gebieden voor windenergie vastgesteld in januari 2024. In totaal heeft de provincie 27 gebieden aangemerkt als kansrijk voor wind, waarvan twee in de gemeente Leusden. Dat zijn de gebieden Moorsterweg en A28. 

Ook heeft Rijkswaterstaat een studie laten uitvoeren naar de milieueffecten en de haalbaarheid van windturbines langs de A28. Op 18 april is de raad door Rijkswaterstaat geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. Deze raadsavond is openbaar en voor alle geïnteresseerden terug te kijken op gemeentebestuur.leusden.nl.

Aanmelden

Wil je inspreken tijdens het inspraakmoment op maandag 13 mei? Meld je dan aan via griffier@leusden.nl. Lever je liever een schriftelijke reactie aan voor de raadsleden? Ook dat kan, via griffier@leusden.nl. Of benader een of meerdere fracties persoonlijk. De contactgegevens van alle fracties vind je op gemeentebestuur.leusden.nl.

Hoe verder?

  • Op donderdag 16 mei, 20.30 uur spreekt de raad oordeelsvormend over het raadsvoorstel Strategische keuze grootschalige windenergie in de raadzaal. Dit is een openbare bijeenkomst, u kunt hierbij aanwezig zijn. Inspreken is dan niet meer mogelijk.
  • Op donderdag 23 mei, 20.00 uur beslist de raad over het raadsvoorstel Strategische keuze grootschalige windenergie. Op donderdag 27 juni beslist de raad over het antwoord aan de provincie inzake de brief Meest kansrijke gebieden windenergie.