Luierinzameling

In Leusden zamelen we luiers en incontinentiematerialen apart in. Dat scheelt restafval. Grondstoffen van luiers zijn opnieuw te gebruiken.

Hoe doet u mee?

De luierinzamelservice kunt u gebruiken door uw milieupas te laten activeren. Hiervoor komt u naar de milieustraat. U betaalt daar 1x 10 euro. U krijgt toegang tot 1 container naar keuze. Dit bespreekt u samen met de collega op de milieustraat. De milieupas is na 48 uur klaar voor gebruik van de luiercontainer. De luiercontainer op de milieustraat is voor geactiveerde luier-milieupassen altijd te gebruiken.

Verlengen

Maakt u gebruik van de luiercontainer en wilt u er na 1 jaar gebruik van blijven maken? Geef het aan ons door. Stuur een e-mail naar gemeente@leusden.nl of bel met 14 033. Vermeld altijd uw milieupasnummer en adresgegevens als u contact met de gemeente opneemt. Het verlengen van gebruik luiercontainer is gratis.

Waar staan de luiercontainers?

In totaal zijn er 9 luiercontainers verspreid over Leusden en Achterveld

  • Hessenweg in Achterveld, tegenover de Spar
  • Havezathelaan, bij het tuingroendepot
  • Alandsdam, einde Middenweg
  • Vlierplein, naast de Lidl
  • Prins Clausplein/Willem Alexanderhof, bij apotheek Tabaksteeg
  • Hamersveldseweg/De Smidse, parkeerterrein Boni
  • De Mulderij, parkeerterrein Albert Heijn
  • 't Sluisje, tegenover Jeu de Boules vereniging
  • Spieghelweg  2, milieustraat

Luiermateriaal wordt nieuwe grondstof

Het recyclen van luiers en incontinentiemateriaal is een slim proces. Ze scheiden het materiaal door hoge temperatuur in kunststof en slurry. Deze slurry zetten ze om in biogas en slibkoek. Uit de slibkoek halen ze biogranulaat en ammoniumsulfaat. Met biogas en biogranulaat kunnen we elektriciteit opwekken en ammoniumsulfaat kan als meststof worden gebruikt. Afval wordt zo een grondstof of een nieuw product.

Recycling

Voor een goede recycling gelden er strenge eisen voor de inzameling. Luiers en incontinentie-materialen moeten in doorzichtige zakken in de luiercontainer worden gegooid. Bepaalde voorwerpen zoals latex handschoenen mogen er niet in. De afvalinzamelaar controleert hierop. 

100.000 kilo

Leusden gooit jaarlijks 100.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal bij het restafval. Met de gescheiden inzameling wil de gemeente de hoeveelheid restafval in Leusden verder naar beneden brengen.