Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Het aanvragen en ophalen van een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) doet u persoonlijk. Dit geldt ook voor kinderen. Het paspoort of identiteitskaart ligt na 6 werkdagen voor u klaar bij de balie burgerzaken.
Afspraak maken

Video paspoort of identiteitskaart

Vanaf 2 augustus 2021 vernieuwde ID-kaart

De ID-kaart wordt vernieuwd. Vanaf 2 augustus heeft de ID-kaart 2 vingerafdrukken in de chip. Ook staat uw burgerservicenummer (BSN) in een QR-code op de achterkant. De kaart ziet er ook iets anders uit. Vanaf 2 augustus 2021 betaalt u € 3,55 meer voor een identiteitskaart. Meer informatie over de vernieuwde ID-kaart

Let op! Extra functie ID kaart

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Meenemen

 • Alle paspoorten en/of ID-kaarten, ook als deze zijn verlopen.
 • Een recente kleurenpasfoto. Let op de eisen van de rijksoverheid
 • Uw kind als het zijn of haar paspoort of ID-kaart betreft.
 • Voor aanvraag paspoort tot 18 jaar of voor aanvraag identiteitskaart tot 12 jaar een toestemmingsverklaring. U kunt dit digitaal invullen, ondertekenen en verzenden. Hou uw DigiD dus bij de hand.
 • Hebben beide ouders het ouderlijk gezag? Dan moeten beide ouders, los van elkaar, schriftelijk toestemming geven. De ingevulde en ondertekende toestemmingsverklaring komt direct na het verzenden binnen bij de afdeling Burgerzaken. Tijdens de afspraak wordt gecontroleerd of het formulier is binnengekomen.
 • Een geldig legitimatiebewijs van alle gezaghouders (dat zijn meestal de ouders) kunt u bij de toestemmingsverklaring toevoegen of uw kind neemt het mee.

Jonger dan 18 jaar, neem dan ook mee

 • Als u de toestemmingsverklaring met DigiD ingevuld hebt is dat voldoende.
 • Mocht het met DigiD niet lukken dan kunt u de toestemmingsverklaring downloaden.
  Deze kunt u dan afdrukken, invullen en met (kopie van een) geldig legitimatiebewijs van de toestemmende ouder(s)/gezaghouder mee brengen naar het gemeentehuis.
 • Een ID-kaart mag je vanaf 12 jaar zelfstandig aanvragen. Schriftelijke toestemming is dan niet nodig.

Spoedaanvraag paspoort en identiteitskaart

Wanneer u vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u uw paspoort of ID-kaart de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kosten paspoort /ID-kaart

Kosten paspoort en identiteitskaart 2021

 

productprijsprijs bij spoedaanvraag
Paspoort 18 jaar en ouder€  74,77€  125,68

Paspoort jonger dan 18 jaar

€  56,55€  107,46

ID-kaart 18 jaar en ouder

€  67,58
 

€  118,49
 

ID-kaart jonger dan 18 jaar

€  36,46
 

 

€  87,37
 

Ophalen paspoort of identiteitskaart

 • U kunt uw paspoort of identiteitskaart na 6 werkdagen ophalen bij de balie burgerzaken.
 • Langskomen zonder afspraak is niet mogelijk. Maak een afspraak.
 • Wanneer u langskomt voor het ophalen, kunt u zich aanmelden via de zuil of bij de receptie in de hal van het gemeentehuis.

Per 1 oktober 2021 reizen naar het Verenigd Koninkrijk alleen mogelijk met paspoort

Als gevolg van de Brexit kan vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk worden gereisd. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Voor meer informatie over de Brexit kijk op de website van Rijksoverheid.

Verschil paspoort en ID-kaart

 • Met een paspoort kunt u wereldwijd reizen.
 • De identiteitskaart is goedkoper en kleiner van formaat.

Reisdocument kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt of is deze gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven zodat wij de vermissing voor u kunnen registreren. U voorkomt hiermee dat er fraude met uw document wordt gepleegd. Dit kunt u online doen via de verklaring van vermissing of gestolen reisdocument. Nadat u de vermissing heeft doorgegeven, kunt u direct een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. 

Reizen met kinderen

Als u alleen reist met uw minderjarige kind(eren) (tot 18 jaar), moet de ouder met gezag daarvoor toestemming geven. U moet dat aan kunnen tonen. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. U regelt dit bij de Rijksoverheid.​​​​​​​

Meer informatie

Soorten reisdocumenten, onder andere 2e paspoort en zakenpaspoort (Rijksoverheid)