Rijbewijs aanvragen

Het aanvragen en ophalen van een rijbewijs doet u persoonlijk in de gemeente waar u woont. Maak voor het aanvragen een afspraak. Langskomen zonder afspraak is niet mogelijk. Voor het aanvragen van een rijbewijs onder de 18 jaar is een begeleiderspas nodig.
Afspraak maken

Wachttijd

De levertijd van een rijbewijs is 6 werkdagen. Bij een spoedaanvraag is de levertijd van het rijbewijs 1 – 2 werkdagen. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Meenemen

 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: uw legitimatiebewijs.
 • Bij het vernieuwen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs.
 • Heeft u een brommerrijbewijs (AM)? neem deze dan ook mee bij het aanvragen van rijbewijs B.
 • U heeft een gezondheidsverklaring nodig voor het vernieuwen van uw grote rijbewijs (C en D). Neemt u contact op met het CBR (Centraal Bureau voor de Afgifte van Rijvaardigheidsbewijzen) 
 • Een recente pasfoto in kleur. Let op de eisen van de rijksoverheid.
 • Bij vermissing van uw rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs.

Kosten

 • Rijbewijs € 51,11
 • Rijbewijs inclusief spoedkosten € 90,76 (€ 51,11 + € 39,65)
 • Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) € 44,50

Inloggen met uw rijbewijs activeren

Vanaf 1 juli 2023 kunt u met uw rijbewijs online inloggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Activeer hiervoor wel eerst de inlogfunctie van uw rijbewijs. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u vervolgens het inloggen met uw rijbewijs activeren. Het activeren is niet verplicht.

Hebt u vragen over het inloggen met uw rijbewijs of hebt u de brief met uw pincode niet ontvangen? Neem dan contact op met DigiD.

Rijbewijs online aanvragen

Vanaf 1 juni 2023 kunt u uw rijbewijs digitaal laten verlengen. U doet dan de aanvraag op de website van het RDW. Hiervoor moet u een smartphone hebben met de DigiD app met ID-check.

U laat eerst een pasfoto maken bij een fotograaf die door de RWD erkend is. Neem dan uw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee. U vindt een erkende fotograaf met de RDW-locatiewijzer. Lees alle informatie op Rijbewijs online aanvragen.

Bekijk de instructie-video van de RDW hoe u de online aanvraag doet.

Een online aangevraagd rijbewijs kunt u na 2 werkdagen zonder afspraak afhalen op het gemeentehuis in Leusden.

Rijbewijs halen onder 18 jaar

Jongeren kunnen met 17 jaar hun autorijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan samen met een begeleider autorijden. Meer informatie kunt u vinden op www.2todrive.nl

Medische keuring Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring)

U heeft een medische keuring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent op de datum waarop uw rijbewijs verloopt.
 • Een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid.
 • Medicijnen gebruikt die van invloed zijn op uw rijgedrag.
 • Een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus (C of D).

U hebt dan een gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) nodig, dat u geschikt bent om te rijden. U kunt die online kopen en invullen via mijn CBR. Heeft u moeite met het online aanvragen van een gezondheidsverklaring? Maak dan een afspraak met Sociaal Maatschappelijk Steunpunt, zij kunnen u helpen met uw online aanvraag. Voor inwoners van 75 of ouder hebben wij ook nog de mogelijkheid om de papieren versie te kopen bij de receptie in het Huis van Leusden. 

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt of is deze gestolen?  Dan moet u dit zo snel mogelijk doorgeven. U voorkomt hiermee dat er fraude met uw document wordt gepleegd. U kunt de vermissing doorgeven bij de RDW. Lukt dit niet, dan kunt u de vermissing doorgeven bij de afdeling Burgerzaken. U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Langskomen zonder afspraak is niet mogelijk. Maak een afspraak. De levertijd kan in deze situatie langer dan 6 werkdagen zijn. Een medische keuring en Gezondheidsverklaring moet u opnieuw aanvragen als dit voor u van toepassing is. Aangifte bij de politie is enkel nodig als uw rijbewijs in het buitenland is verdwenen. Uw reisverzekering vraagt hier om.

Uitbreiding categorieën

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW 

Meer informatie