Verslag brainstorm met de Kindergemeenteraad – De Nieuwe Korf
Datum: Maandag 26 mei 2025
Tijd: 19.00 uur – 20.00 uur
Locatie: Het Huis van Leusden
Organisatie: Gemeente Leusden - projectteam De Nieuwe Korf
Aantal deelnemers: Ongeveer 20 leden van de Kindergemeenteraad, 3 medewerkers van het projectteam De Nieuwe Korf.
1. Welkom
Wethouder Frank de Wit bedankte de leden van de Kindergemeenteraad voor hun aanwezigheid en enthousiasme om mee te denken over De Nieuwe Korf. Hij gaf aan dat de volwassen raadsleden de uiteindelijke keuzes maken, maar dat de gemeente graag luistert naar de mening van de Kindergemeenteraad over De Nieuwe Korf, omdat hun mening en ideeën helpen om beter te begrijpen wat kinderen belangrijk vinden. Zo kan de gemeente daar rekening mee houden bij de keuzes die ze nog moet maken over De Nieuwe Korf.
De wethouder vertelde dat het gebouw De Korf dat er nu staat, oud is en vervangen moet worden. En dat De Nieuwe Korf een bruisende ontmoetingsplek in het centrum van Leusden moet worden, waar alle Leusdenaren (waaronder kinderen!) zich welkom voelen, zich kunnen ontwikkelen en samen plezier kunnen maken.
2. Doel van de bijeenkomst
Het projectteam De Nieuwe Korf lichtte het doel van de brainstorm toe:
- De Kindergemeenteraad de kans geven om hun mening, ideeën en tips te geven over de volgende 3 onderwerpen:
- Het uiterlijk van het gebouw De Nieuwe Korf
- De buitenruimte rondom het gebouw De Nieuwe Korf
- De Nieuwe Korf en de toekomst
- Inbreng verzamelen die meegenomen wordt in de besluitvorming door de raad, later dit jaar.
De inbreng van de Kindergemeenteraad wordt verwerkt in een verslag. Dat verslag wordt meegenomen in een breder participatieverslag. Een participatieverslag is een verslag over de manier waarop verschillende mensen hebben meegedacht over een project. Het participatieverslag zal een bijlage zijn bij het raadsvoorstel over De Nieuwe Korf. Iedereen mag het verslag lezen.
3. Brainstorm
Na het praatje van de wethouder werden de leden van de Kindergemeenteraad in 3 groepjes verdeeld. Ieder groepje brainstormde vervolgens over 3 onderwerpen (3 minuten per onderwerp) over:
1. Het uiterlijk van De Nieuwe Korf
2. De buitenruimte van De Nieuwe Korf
3. De Nieuwe Korf en de toekomst
De Kindergemeenteraadsleden mochten het zo gek bedenken als ze zelf wilden.
Wat heeft de Kindergemeenteraad meegegeven aan de gemeente?
Bij Het uiterlijk van het gebouw en bij De buitenruimte spraken de kinderen hun persoonlijke voorkeur uit aan de hand van de vele voorbeeldplaatjes die getoond werden; bij De Nieuwe Korf en de toekomst zijn vooral veel wensen en ideeën geuit. De brainstorm leverde ook gesprekken op tussen de leden van de Kindergemeenteraad en de leden van de projectgroep De Nieuwe Korf. Hieronder staan belangrijke punten die de Kindergemeenteraad noemde tijdens de brainstorm:
Het uiterlijk van het gebouw (Beeld en identiteit)
Wat is de gewenste uitstraling? Welke plaatjes spreken je aan? Moet de uitstraling aansluiten op de omgeving, of mag het juist afwijken?
Veel kinderen willen graag een groot gebouw, “want dan is er vast ook lekker veel te doen”. Er zijn meerdere kinderen die graag een modern gebouw met veel glas willen omdat dat energiezuinig is. Er zijn ook meerdere kinderen die graag een modern gebouw gemaakt met veel hout willen. Er zijn maar weinig kinderen die een stenen gebouw willen. Het gebouw moet niet te hoog worden, maximaal 3 verdiepingen boven de grond volgens de meeste kinderen. Meerdere kinderen willen graag dat het gebouw ook deels ónder de grond wordt gebouwd. De meeste kinderen vinden dat De Nieuwe Korf moet passen bij de stijl van de omgeving, maar wel moet opvallen/herkenbaar moet zijn door zijn bijzondere uiterlijk.
De openbare ruimte rondom het gebouw (Groen en openbare ruimte)
Wat is de gewenste uitstraling? Welke plaatjes spreken je aan?
“Veel meer groen en veel meer speeltoestellen dan nu!” werd het meest geroepen bij het onderwerp De openbare ruimte rondom het gebouw. De openbare ruimte rondom De Korf zoals die nu is, vinden ze te veel tegels en stenen hebben. En ook de meeste voorbeeldplaatjes vinden ze maar niets, door al die stenen. De meeste kinderen willen graag dat er een grote, gezellige chill- en ontmoetingsplek ontstaat, met dus veel bomen en struiken en planten, maar ook met veel kleur (bijvoorbeeld door bloemen en kleurrijke speeltoestellen) en water (om naar te kijken of mee te spelen). Als speeltoestellen worden spellen-/schaaktafels, trampolines, een glijbaan vanuit De Nieuwe Korf, een zwembad en een trapveldje genoemd. De kinderen hebben geen belang bij een kinderachtige glijbaan, wipkip of speelhuisje. De bestaande speelplek bij de Jumbo op ’t Plein is alleen leuk voor kleine kinderen. Veel kinderen vinden genoeg parkeerplaatsen belangrijk. Maar dan wel graag ‘groen ingepakt’.
De Nieuwe Korf en de toekomst
Ook bij dit onderwerp delen de leden van de Kindergemeenteraad hun grote behoefte aan groen (zowel binnen en buiten) en aan meer kleur in het algemeen. Veel kinderen willen ook graag een restaurant voor jong en oud (het huidige restaurant vinden ze niet gericht op gezinnen, ze ervaren het als chique en er is (te) weinig te doen voor kinderen). Daar hebben de kinderen dan nu én in de toekomst plezier van, als zij zelf weer kinderen hebben.
Bijna alle kinderen zien ‘beweging’ als belangrijk en willen graag een groot indoor speelparadijs en/of een klimmuur. Andere sportwensen die worden genoemd: schaatsbaan, lasergame hal, sportschool, gymzaal, sporthal, trampolinepark.
Ook vinden meerdere kinderen het belangrijk dat er in de bibliotheek plek is om te kunnen studeren als ze naar de middelbare school gaan en het zou mooi zijn als er ruimte komt voor studentenkamers.
4. Vergelijking resultaten Kindergemeenteraad met resultaten volwassenen
Bij de keuzes die we nog moeten maken voor De Nieuwe Korf houden we niet alleen rekening met de mening en ideeën van de Kindergemeenteraad, maar ook met die van volwassenen. Daarom hebben we ook direct omwonenden van De Nieuwe Korf en ondernemers van de Hamershof om hun mening gevraagd over zowel het uiterlijk als de buitenruimte van De Nieuwe Korf. Een paar belangrijke verschillen en overeenkomsten zijn:
- De meeste omwonenden en ondernemers vinden dat De Nieuwe Korf niet ‘te’ moet worden qua uiterlijk. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Veel kinderen denken hier iets anders over en vinden dat De Nieuwe Korf echt wel mag opvallen qua uiterlijk. Zowel de kinderen als de omwonenden en ondernemers vinden dat het gebouw De Nieuwe Korf moet aansluiten op de (bouwstijl in de) omgeving. De voorkeur van de meeste omwonenden en ondernemers ging uit naar een stenen gebouw; die van veel kinderen naar een glazen of houten gebouw. Ze zijn het met elkaar eens over de bouwhoogte van De Nieuwe Korf: niet te hoog. Waarbij de leden van de Kindergemeenteraad aanvullen dat het gebouw wat hun betreft ook deels ónder de grond gebouwd mag worden.
- Zowel de omwonenden en ondernemers als de kinderen zien veel kansen en mogelijkheden om de huidige buitenruimte te vergroenen. Hoe meer groen, hoe beter! Ook was er van beide partijen veel aandacht voor het inrichten van de openbare ruimte als ontmoetingsplaats. Dus niet alleen veel groen maar ook voldoende ruimte om te zitten, spelen, praten en iets leuks te doen.
- Wat betreft de toekomst onderstrepen meerdere volwassenen het belang van een jongerenruimte. Ook veel kinderen vragen hierom en geven meerdere voorbeelden van een aantrekkelijke jongerenruimte. Tot slot vinden beide partijen voldoende gratis parkeerplaatsen belangrijk; alleen de volwassenen spreken hier ook echt hun zorgen over uit.
5. Tenslotte
- Na de bijeenkomst maakt het projectteam een verslag van de brainstorm dat de griffie met de Kindergemeenteraad zal delen.
- Vragen naar aanleiding van deze bijeenkomst kunnen per mail worden gesteld aan denieuwekorf@leusden.nl.