Verslag Informatie- en participatiebijeenkomst direct omwonenden en ondernemers van de Hamershof – De Nieuwe Korf

Datum: Dinsdag 20 mei 2025
Tijd: 19.30 uur – 21.00 uur
Locatie: Het Huis van Leusden
Organisatie: Gemeente Leusden - projectteam De Nieuwe Korf
Aantal aanwezigen: Ongeveer 50 bewoners (direct omwonenden en ondernemers van de Hamershof), 4 raadsleden, 10 betrokken beleidsmedewerkers en 2 vertegenwoordigers van het ontwerpbureau SVP.

1. Opening en welkom

Wethouder Frank de Wit opende de bijeenkomst en bedankte de direct omwonenden van De (Nieuwe) Korf en ondernemers voor hun aanwezigheid en betrokkenheid. Hij gaf aan dat de raadsleden het weliswaar ‘voor het zeggen hebben’ en de uiteindelijke keuzes maken, maar dat de gemeente graag luistert naar de mening van de aanwezigen over de herontwikkeling van De Korf, en dat hun input van toegevoegde waarde is bij de keuzes die nog gemaakt moeten worden bij de ontwikkeling van De Nieuwe Korf.

De wethouder vertelde waar de gemeente naar toe wil met De Nieuwe Korf. De Nieuwe Korf moet fungeren als een verbindende en bruisende ontmoetingsplek in het centrum van Leusden, waar alle Leusdenaren zich welkom voelen, zich kunnen ontwikkelen en samen plezier kunnen maken. Met De Nieuwe Korf wil de gemeente een leefomgeving creëren waar wonen, cultuur, sport en ontspanning samenkomen en waarmee het huidige centrum van het dorp versterkt wordt, zodat de Hamershof ook in de toekomst een leuk en levendig centrum blijft waar het fijn ondernemen en goed toeven is. Het college bouwt bij voorkeur een herkenbaar, toekomstgericht gebouw in een groene buitenruimte; een gebouw waar Leusdenaren zich mee kunnen en willen identificeren en trots op zijn. Tot slot benoemde de wethouder kort de kernwaarden van De Nieuwe Korf: toegankelijk voor iedereen, samenwerking als sleutel tot succes en toekomstgericht en flexibel.

2. Doel van de bijeenkomst

De kwartiermaker van De Nieuwe Korf lichtte het doel van de informatie- en participatiebijeenkomst toe:

  • Direct omwonenden en ondernemers informeren over het ontwikkelingsproces van De Nieuwe Korf.
  • Ruimte bieden aan de direct omwonenden en ondernemers voor vragen, zorgen en ideeën.
  • Inbreng verzamelen die meegenomen wordt in de besluitvorming door de raad, later dit jaar.

We zitten aan het begin van het project: de visievorming. De gemeente onderzoekt wat wel en niet een plek moeten krijgen in De Nieuwe Korf en welk kaders en randvoorwaarden gaan gelden. Belanghebbenden worden hierbij betrokken, zoals vanavond. Deze eerste stappen werken toe naar een besluit eind 2025, waarin de gemeenteraad de uitgangspunten voor de herontwikkeling vastlegt. Er is dan nog geen bouwplan, maar wel een beeld van welke functie waar terecht komt en wat het zal kosten. Na dit raadsbesluit (2026 en verder) wordt er toegewerkt naar een ontwerp (bouwplan) en - over een paar jaar - natuurlijk naar de start van de bouwwerkzaamheden.

De inbreng van de omwonenden en ondernemers vanavond wordt verwerkt in een verslag. Dat verslag wordt weer verwerkt in een breder participatieverslag. Hierin komen ook de resultaten van de overige participatieactiviteiten te staan, zoals de resultaten van de online vragenlijst over De Nieuwe Korf en van de bijeenkomsten met de Kindergemeenteraad, woningstichting Omthuis en allerlei andere betrokken maatschappelijke partners. Het participatieverslag wordt openbaar en zal een bijlage zijn bij het raadsvoorstel over De Nieuwe Korf.

3. Mentimeter

De aanwezigen konden hun mening geven over een aantal onderwerpen met betrekking tot De Nieuwe Korf met behulp van Mentimeter, een middel waarmee ze direct een reactie konden geven via hun smartphone. Uit de Mentimeter halen we de volgende punten:

  • De meerderheid van de deelnemers aan de Mentimeter ziet de ontwikkeling van De Nieuwe Korf wel zitten en vindt het tijd om door te pakken.
  • De meerderheid vindt het parkeren goed zoals het nu is en wil nooit overgaan tot betaald parkeren.
  • De deelnemers vinden het met name belangrijk dat het nieuwe gebouw functioneel, kostenefficiënt en bescheiden wordt, en niet te hoog.
  • Enkele deelnemers geven aan graag op de hoogte gehouden te worden over het project De Nieuwe Korf.

4. Informatiemarkt

Na het gezamenlijke gedeelte van de bijeenkomst was er een informatiemarkt waarbij de omwonenden en ondernemers zelf konden kiezen over welk onderwerp ze hun wensen, ideeën en/ of zorgen wilden uiten: over Beeld en identiteit, Groen en openbare ruimte, Mobiliteit: bereikbaarheid en parkeren en/ of over Programma en voorzieningen. Dit gebeurde aan de hand van een-op-een-gesprekken tussen omwonenden/ ondernemers en experts.

Bij Beeld en identiteit en bij Groen en openbare ruimte spraken veel omwonenden en ondernemers hun persoonlijke voorkeur uit aan de hand van de vele inspiratiebeelden die getoond werden, bij Mobiliteit werden voornamelijk huidige problemen en zorgen over toekomstige ontwikkelingen ingebracht en bij Programma en voorzieningen zijn vooral veel wensen en ideeën geuit. Hieronder staan belangrijke punten die de omwonenden en ondernemers per onderwerp naar voren brachten:

Beeld en identiteit

Wat is de gewenste uitstraling? Welke beelden spreken u aan? Moet de uitstraling aansluiten op de omgeving, of mag het juist afwijken?

De hoofdgedachte was dat het nieuwe gebouw wel echt kwaliteit mag hebben en een eigentijdse uitstraling, maar dat het niet 'te' moet worden. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. De meerderheid van de aanwezigen wil dan ook graag een bescheiden gebouw met een dorpskarakter en zeker niet te hoog. Maar er waren ook mensen die geen probleem hebben met hoogbouw, mits goed ingepast. Het gebouw moet verder gewoon functioneel en kostenefficiënt zijn. Verder was ‘eenheid’ ook een onderwerp. De wens om het ontwerp van De Nieuwe Korf goed aan te laten sluiten op de omgeving en dus op het ontwerp van het Huis van Leusden en van winkelcentrum de Hamershof, is meermaals geuit (bijvoorbeeld puntdaken).

Groen en openbare ruimte

Wat is de gewenste uitstraling? Welke beelden spreken u aan?

Er is veel behoefte aan groen in een, zoals gezegd ‘betegeld centrum’. Zowel op als rond het gebouw worden kansen gezien (sedumdak, groene zijgevels, extra groen en met name bomen als bestrijders van hittestress, waterpartij, natuurlijke vormgeving). Hoe meer groen, hoe beter! Het onderhoud van het groen is een puntje van zorg voor sommige aanwezigen. Ook was er veel aandacht voor het inrichten van de openbare ruimte als ontmoetingsplaats. Dus niet alleen veel groen maar ook voldoende ruimte om te zitten, spelen, praten en iets leuks te doen.

Mobiliteit: bereikbaarheid en parkeren

Wat zijn de plus- en minpunten?/ Wat kan verbeterd worden?

Er zijn zorgen over het behoud van voldoende (gratis) parkeerplaatsen - nu een duidelijk pluspunt - en er wordt verzocht om een goede balans te vinden tussen bewoners- en bezoekersparkeerplaatsen (blauwe zones). Sommige aanwezigen doen de suggestie het fietsgebruik te stimuleren door onder andere een bewaakte fietsenstalling op te nemen in de plannen. Er werd een pleidooi gehouden voor een extra zebrapad in De Smidse nabij de Hamersveldseweg. Aandacht voor duidelijke bewegwijzering werd vereist door sommige aanwezigen.

Programma en voorzieningen

Welke goede ideeën heeft u voor het programma van De Nieuwe Korf?

Er is behoefte aan het behouden van Theater De Tuin en het bowlingcentrum. En meermaals wordt het belang van een jongerenruimte onderstreept. Meerdere aanwezigen zien De Nieuwe Korf graag als een multifunctionele ontmoetingsplek. Over het woningbouwprogramma verschillen de meningen: er is behoefte aan woningen/appartementen voor mensen met een kleine portemonnee, voor jonge en oude mensen (jong kan oud ondersteunen) en voor starters.

Buiten de 4 thema's om maakten de aanwezigen ook duidelijk behoefte te hebben aan een (visuele) planningstijdlijn en aan heldere faseringsinformatie rondom de ontwikkeling van De Nieuwe Korf.

5. Tenslotte

  • Nadat de raad in het najaar 2025 een besluit over kaders genomen heeft begint een volgende projectfase om het plan te gaan uitwerken. Direct omwonenden en ondernemers zullen dan opnieuw betrokken worden bij dit project.
  • Vragen naar aanleiding van deze bijeenkomst kunnen per mail worden gesteld aan denieuwekorf@leusden.nl.