Het netwerk voor stroom uitbreiden

Netbeheerders Tennet en Stedin zijn druk bezig om het elektriciteitsnet uit te breiden. Zij bouwen extra hoogspannings- en elektriciteitsstations en leggen kabels. Een enorme klus die jaren duurt. De gemeente helpt de netbeheerders waar mogelijk. Lees wat we doen om stroomuitval te voorkomen in de toekomst.  

Waarom we dit doen

Bedrijven breiden uit, bewoners stappen over op elektrische auto’s en warmtepompen, en de regio verandert snel. Daardoor gebruiken we steeds meer stroom, vaak op hetzelfde moment. Het stroomnet kan dat niet altijd aan. Dit noemen we ‘netcongestie’. 

Om dit probleem op te lossen, werken de netbeheerders en de gemeente samen. Ze willen zorgen dat er nu en in de toekomst genoeg stroom is en dat er minder kans is op storingen. 

Daarom wordt het elektriciteitsnet (de kabels en systemen die stroom leveren) uitgebreid. Zo kunnen nieuwe huizen en bedrijven straks ook stroom krijgen. Dit helpt om het bestaande net minder te belasten. Het draagt ook bij aan een duurzamer Leusden. 

Elektriciteitshuisjes plaatsen

Samen met Stedin plaatsen we zo'n 80 extra elektriciteitshuisjes, verspreid over de hele gemeente. Dat doen we in de periode 2026 tot 2032. Dit is een toename van ruim 30%. Een hele operatie, want straten moeten open om dit voor elkaar te krijgen. De gemeente helpt de netbeheerders waar mogelijk.    

Elektriciteitstransportstation aan de Spieghelweg 2

Een elektriciteitstransportstation is een plek waar elektriciteit wordt verdeeld. De stroom komt via grote kabels van een energiecentrale of windpark naar het station. Daar wordt de stroom geschikt gemaakt voor gebruik in huizen, scholen, bedrijven en straatverlichting. 

De gemeente Leusden werkt samen met Stedin aan een elektriciteitstransportstation aan de Spieghelweg 2, achter de milieustraat in Leusden. Lees meer over dit project “Transportstation Leusden 2”.

Andere maatregelen  

  • Lager vermogen van publieke laadpalen tussen 16.00 en 21.00 uur.  
  • Aanpassingen in nieuwbouwwoningen. Zoals 
    • energiegebruik van verschillende gebruikers op elkaar afstemmen,   
    • tijdelijk opslaan van energie in batterijen en 
    • opslag van warmte.  
  • Bedrijven worden gevraagd om minder stroom te gebruiken tijdens piekmomenten. Daarvoor krijgen ze een vergoeding van de netbeheerder.  

Meer informatie