Verantwoord hout stoken

Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Wilt u toch een vuurtje aansteken? Met deze tips kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken

Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout droog genoeg is (vochtgehalte 12-15% ). En gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt. 
 

Bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen niet in de houtkachel of open haard vanwege de lijm die erin zit. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.

Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Dat betekent dat het meest brandbare materiaal bovenop ligt bij het aanmaken van en niet onderop, zoals veel mensen doen. Het hout hoort kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Maak het vuur nooit aan met brandbare vloeistoffen (bijvoorbeeld spiritus), dat is gevaarlijk.

Rook blijft dan hangen en geeft rondom het huis veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast. Op de Stookwijzer en op stookalert staat wanneer vuur beter uit kan blijven.

Een geveegde schoorsteen is ook een stuk veiliger: minder kans op een schoorsteenbrand.

En de klep in de schoorsteen ook. Het hout kan dan beter verbranden waardoor je minder schadelijke stoffen hebt (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s ) en koolmonoxide. Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te 'smoren'; het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.

Een raampje open zetten kan ook. Het vuur kan dan lucht aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout. 
 

Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg dan voor meer luchtaanvoer.

Wat te doen bij overlast?

  • Bij overlast is een goed gesprek altijd het beste startpunt.
  • Spreek de houtstoker uit uw buurt vriendelijk aan en deel uw ervaring. Verwijs naar de tips hierboven.
  • Komt u er samen niet uit? Dan kan het helpen als er een onafhankelijk iemand bij het gesprek aanwezig is, bijvoorbeeld buurtbemiddeling
  • Helpt het niet om er met uw buren over te praten? Meld het probleem bij de gemeente via gemeente@leusden.nl of maak een melding openbare ruimte. De gemeente kan in de meeste gevallen niet optreden tegen de overlast veroorzaakt door houtrook. Maar het is goed dat de gemeente ervan weet. 

Meer informatie

Lees meer over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en uw gezondheid die van uw omgeving.