Energie en mijn bedrijf: ‘Aan de piek van ons verbruik kan ik zien hoe laat ik begonnen ben met melken’
Deze keer in de serie ‘Energie en mijn bedrijf’: Johan en Petra van de Hengel uit Achterveld over hun aardgasvrije vakantiehuisjes Hofstay 195 in combinatie met het aardgasvrije boerenbedrijf.
Energieslurpers heb jij ze in je bedrijf?
Vanuit het boerenbedrijf zijn de energieslurpers de koelmachine van de melk en de melkmachine. Aan de piek van ons verbruik kan ik zien hoe laat ik begonnen ben met melken. De elektrische boiler in het melklokaal en de airco’s en boilers in de vakantiehuisjes dragen ook bij aan het energieverbruik.
Welke energiemaatregelen heb je genomen?
De koelinstallatie van de melk is gekoppeld aan een Warmte Terugwin Systeem. De melk van ca. 28 graden wordt gekoeld naar 3 à 4 graden. De warmte die vrijkomt wordt teruggewonnen en opgeslagen in een vat. Het warme water uit dit vat wordt niet alleen gebruikt door de boiler in het melklokaal maar ook door de boiler in één van de nabijgelegen vakantiehuisjes.
De vakantiehuisjes hebben we van binnenuit goed geïsoleerd. Twee van de drie huisjes zijn voorzien van een ventilatiesysteem en we hebben inmiddels 100 zonnepanelen laten plaatsen.
Kortgeleden is het complete dak van de boerderij vervangen door een nieuw dak met 25 cm isolatie. Boven de stal van de boerderij hebben we ons nieuwste appartement gemaakt voor 8 à 10 personen. Het nieuwe dak is voorzien van vier zonnecollectoren die warm water opwekken voor de 800 liter boiler van dit appartement. In de zomermaanden, als de productie van warm water ruim voldoende is, gebruiken we zelf ook warm douchewater uit deze grote boiler.
Wat leveren de energiemaatregelen op?
Het belangrijkste persoonlijke doel voor onszelf was dat zowel het boerenbedrijf als de vakantiehuisjes aardgasvrij werden en dat is gelukt. Het doel aardgasvrij werd bij ons niet alleen gevoed door de wereldproblematiek waardoor het zomaar uit de hand kan lopen. Ook de schrijnende situatie in Groningen heeft ons geholpen om stappen te zetten. En ja, we hebben onze maandlasten wat betreft ons energieverbruik nu veel beter onder controle dan voorheen.
De 100 zonnepanelen leveren, over het hele jaar gezien, voldoende stroom op om ons totale verbruik te dekken. Daarnaast is het comfort in de vakantiehuisjes verbeterd door de isolatie en ventilatie maatregelen.
Energietransitie: afwachten of in actie komen?
Vooral niet afwachten maar ook niet helemaal doorslaan. Op een verantwoorde manier windmolens langs de snelweg kan een goeie optie zijn als het gaat om actie. Daarnaast zijn er nog een heleboel daken waar nog geen zonnepanelen op liggen. Zonnepanelenparken op slimme locaties zijn wat mij betreft ook geen verkeerde oplossingen zolang het stroomnet het allemaal aankan. Er zijn wat dat betreft nog plekken zat waar mogelijkheden zijn voor opwekking van stroom. Alles wat we niet meer met aardgas hoeven te doen is meegenomen.
Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
We moeten met z’n allen stappen zetten. Naast het feit dat het best een investering vraagt om stappen te kunnen zetten levert het ook veel op. Zonnepanelen is voor veel ondernemers al een mooie stap maar kijk ook eens naar vervanging van oude machines en apparatuur voor modernere en duurzamere versies. Isolatiemaatregelen inclusief kierdichting zijn veelal goed te doen en redelijk betaalbaar. Dit levert relatief veel op hebben wij gemerkt.
Tot slot, waar krijg jij energie van?
Als je boer bent leef je soms een beetje op een eiland. Af en toe een (schuur)feestje waarbij je, soms na lange tijd, weer een aantal vrienden wat langer spreekt, daar krijg ik wel energie van. Kortgeleden zijn we een weekje naar Tenerife geweest op bezoek bij de ouders van de vriend van onze oudste dochter bijvoorbeeld. Maar een dagje fietsen in de natuur en dan een kijkje nemen bij een collega B&B brengt ook nieuwe energie en inspiratie. dus even wat anders, daar krijgen wij energie van.