Kansrijke Start voor Leusdense kinderen

14 March 2022
cute newborn baby crying

De best mogelijk start voor ieder kind, dat is de ambitie van ‘Kansrijke Start’. Gemeente Leusden is partner in dit landelijke actieprogramma. Zo’n 16 procent van alle Nederlandse kinderen heeft bij de geboorte een valse start, waardoor ze later vaker psychische of fysieke problemen krijgen. Door (aanstaande) ouders vroegtijdig de juiste ondersteuning te geven, kunnen veel problemen voorkomen worden.

In de gemeente is daarom gestart met extra zwangerschapsbegeleiding en extra opvoedondersteuning. De extra zwangerschapsbegeleiding heet ‘Centering Pregnancy’. Bij de verloskundigenpraktijk krijgen zwangere vrouwen eerst alleen de zwangerschapscontrole en daarna in een vaste groepssamenstelling informatie over de zwangerschap, bevalling en ouderschap. Hierdoor leren vrouwen elkaar kennen, hebben ze steun aan elkaar en wisselen voor en na de bevalling makkelijker ervaringen uit. Nikki Wijkniet, verloskundige bij Luna: “Sinds oktober 2021 hebben we een doorstart gemaakt met Centering Pregnancy. Begin april gaan we met de vierde groep deelnemers van start. Buiten de bijeenkomsten wordt er ook contact gezocht met elkaar, waardoor er een fijn netwerk ontstaat voor alle nieuwe ouders. Ik  weet dat er nog steeds reünie-bijeenkomsten worden gehouden onder oud-deelnemers.”

Ondersteuning thuis

Stevig Ouderschap is een aanpak die het consultatiebureau sinds eind vorig jaar in de gemeente Leusden inzet. Samen met ouders bekijkt een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige hoe hij of zij kan helpen. Bijvoorbeeld bij jonge of onzekere ouders waar er net wat meer behoefte is aan uitleg, ondersteuning of bevestiging. De verpleegkundige komt op huisbezoek en ondersteunt ouders bij de opvoeding tot anderhalf  jaar na de bevalling. Ouders krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen en een sterker sociaal netwerk. Het consultatiebureau bepaalt in overleg met de verloskundigenpraktijk wie voor deze extra hulp in aanmerking komt.

Optimale kansen

Jaarlijks worden er in de gemeente Leusden ongeveer 270 baby’s geboren. Kinderen met een valse start hebben later meer kans op psychische en fysieke problemen. Ook komen ze vaker in aanraking met jeugdhulp. Wethouder Patrick Kiel: “Iedere ouder wil het beste voor zijn kind, maar soms zijn er omstandigheden waardoor dit niet lukt. Ouder zijn kan ook gewoon behoorlijk pittig zijn. Zeker in het begin verandert er veel in je leven. Dan kan het prettig zijn om daar met iemand over te praten. Stevig Ouderschap en Centering Pregnancy bieden die hulp. De gemeente betaalt die ondersteuning omdat we graag willen dat alle kinderen in onze gemeente gezond en veilig opgroeien en optimale kansen krijgen voor een goede toekomst.”

Coalitie Kansrijke Start

Kansrijke Start Leusden is eind 2020 gestart en bestaat uit professionals uit de volgende organisaties: GGD Utrecht, Lariks, kinderopvangorganisaties, praktijkondersteuner jeugd-ggz, verloskundigenpraktik Luna, Bekken in Balans en Stichting Eerstelijnszorg Leusden. De coalitie ontvangt financiële middelen van het ministerie van VWS.