Leusden steunt Oekraïne

03 March 2022

De ontwikkelingen in Oekraïne zijn zeer ernstig. De geopolitieke dreiging is groot en het menselijk leed is met geen pen te beschrijven. Leusden is verenigd in haar afschuw en veroordeling van de agressie van het Russische regime tegen de inwoners en de democratisch gekozen regering van Oekraïne. Als gemeentebestuur van Leusden willen wij alles doen dat in ons vermogen ligt om Oekraïne te steunen, Poetin te straffen en oorlogsslachtoffers bij te staan.

Dat doen wij symbolisch met het hijsen van de Oekraïense vlag voor het Huis van Leusden en het verlichten van ’t Erf in de nationale kleuren van Oekraïne, blauw en geel. De burgemeester heeft inwoners van Leusden met de Oekraïense nationaliteit benaderd met het aanbod om hen te helpen waar dat mogelijk is. We kunnen en willen meer doen!

Opvang vluchtelingen

Door de inval in Oekraïne is een grote stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden nu nog veelal opgevangen in de nabije regio, maar het is zeer voorstelbaar dat zij ook in grote getale naar Nederland toekomen. Dan zijn zij in Leusden van harte welkom.
Als lokale overheid zijn onze mogelijkheden voor opvang beperkt. We kunnen het meest effectief zijn door samen op trekken met andere gemeenten, ministeries, Veiligheidsregio Utrecht en COA. En met maatschappelijke organisaties, zoals kerken, Gastvrij Leusden en Vluchtelingenwerk en betrokken burgers. Veel bewoners bieden hun hulp al aan ons aan om ontheemde Oekraïners te helpen. Wij waarderen dit warme gebaar zeer.  Volgende week kunnen we meer melden over de manier waarop Oekraïense vluchtelingen in Nederland opgevangen worden en hoe wij daar als gemeente en samenleving het beste aan kunnen bijdragen.

Contract met Gazprom

Samen met een aantal regiogemeenten, heeft ook de gemeente Leusden in 2018 een contract gesloten met het Russische gasbedrijf Gazprom voor de levering van gas. Dit nadat het bedrijf het Europese aanbestedingstraject hiervoor heeft gewonnen.
In het licht van de afschuwelijke en illegale aanval op Oekraïne en de recent opgelegde sancties aan Rusland en Russische ondernemingen, willen wij deze contractverplichting het liefst meteen verbreken. Maar natuurlijk wel op zo’n manier dat het Russische regime er niet alleen maar beter van wordt. Dat is helaas wel een risico. Daarom onderzoeken wij nu, samen met onze regiopartners, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de rijksoverheid, hoe we kunnen voorkomen dat Gazprom aan ons verdienen kan. Ook willen we Gazprom en andere Russische bedrijven uitsluiten van deelname aan de nieuwe aanbesteding die binnenkort start.

Ontwikkelingen gaan razendsnel

De ontwikkelingen in Oekraïne gaan zeer snel en de situatie verandert vrijwel dagelijks. Feitelijke informatie over de stand van zaken is daarom al snel weer achterhaald. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en met grote aandacht en informeren u hierover.