Natuurlijk moeten we in actie komen

21 September 2023
Gerco Kolbach, filiaalmanager bij het Kringloopcentrum aan de Bedrijfsweg in Leusden.

Deze keer in de serie ‘Energie-inzichten van Leusdense ondernemers’ Gerco Kolbach, filiaalmanager bij het Kringloopcentrum aan de Bedrijfsweg in Leusden. Het is een kringloopbedrijf voor 2e hands goederen.

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?

“Als kringloopbedrijf gebruiken we weinig of geen energie, laat staan dat we energievreters zouden hebben. Wij doen er alles aan om zo min mogelijk energie te gebruiken. Voor onze medewerkers hebben we sinds kort nieuwe keukenapparatuur, zoals een koelkast en een vaatwasser. Want met nieuwe keukenapparaten besparen we ook in energieverbruik.”

Energietransitie: afwachten of in actie komen?

“Natuurlijk moeten we in actie komen, zowel voor het milieu als voor de kosten van energie. Daarom gebruiken zo min mogelijk energie. Vooral de klimaatverandering houdt me persoonlijk bezig. Hoe gaat het in de toekomst met de stand van het water bijvoorbeeld?”

Welke energiemaatregelen heb je inmiddels genomen?

“Het pand is volgens de normen van toen geïsoleerd bij de bouw, nu ongeveer 10 jaar geleden. Indertijd stond een warmtepomp nog in de kinderschoenen. Nu overwegen we de aanschaf niet eens, omdat dit geen zinvolle investering voor ons is. Een warmtepomp gebruikt namelijk ook energie. Wij lieten onderzoek doen naar de zonnewarmte in ons gebouw om inzicht te krijgen in de optimalisatie van zonne-energie. Daar is uitgekomen om folie op de ramen te schaffen. De raamfolie heeft een speciale coating, waardoor het warmteverlies in de winter wordt verminderd en de warmte in de zomer wordt beperkt. In de winter draaien we de thermostaat lager en trekken we gewoon een warme trui aan. Natuurlijk hebben we ook een aantal vrachtwagens rijden. Ons hoofdkantoor in Amersfoort onderzoekt echter de haalbaarheid van een alternatieve energiebron van het wagenpark, bijvoorbeeld op zonnebloemolie.“

Wat leveren de energiemaatregelen op?

“Sinds de raamfolie, nu ongeveer 2 jaar geleden, is aangebracht, scheelt dat enorm in het beheersen van de temperatuur en dus de uiteindelijke energiekosten. Het comfort voor de medewerkers is veel hoger geworden. Nu staat alles gewoon open. Op de bovenetage kozen we voor minder zondoorlatend folie op de ramen. Daarmee zijn onze energiekosten wel 80% naar beneden gegaan. Voor de ramen beneden kozen wij folie met een besparing van ongeveer 50% om bezoekers niet bloot te stellen aan de hinderlijke schittering van de zon.”

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?

“Kijk naar je energieverbruik en stem daarop je investeringen af. Is investeren in een warmtepomp zinvol of niet? Het is heel nuttig om een professional te raadplegen om de specifieke behoeften van jouw situatie te beoordelen. Daardoor gebruiken wij nu folie voor de ramen.”

Tot slot, waar krijg je energie van?

“Ik krijg altijd veel energie van tuinieren. Heerlijk. Nu ben ik bezig met de betegeling eruit halen en droogtebestendige planten neer te zetten. Een klimaatbestendige tuin aanleggen dus.”